Industrimat er ikke optimalt for spebarn

02.01.2010
Det største problemet i dag er hva de fleste barn begynner med som fast føde skriver MatHelse. Majoriteten får industriframstilt grøt, middagsmat på glass og søte drikker, noe som langt fra er optimalt med hensyn til næringsinnhold, fordøyelighet og risiko for å utvikle allergier, matintoleranse eller andre ubalanser.

Mange anbefale advokado tl de alle minste - bildet: store norske leksikon

 

 Hvis slike næringsmidler står på menyen, vil det sannsynligvis være lurt å vente med fast føde til barnet er minst seks måneder. Spedbarnsmat som består av ekte (fortynnet) kjøttkraft, grønnsakmos og gode protein- og fettkilder som eggeplomme, samt andre matvarer vi er tilpasset fra naturens side, er trolig mye bedre å introdusere for barn som trenger mer næring før seks måneders alderen.

 

Naturlig kosthold for spebarn

Maten som man introduserer til spedbarn, skal ideelt sett være energirik, næringstett og lettfordøyelig, og kosten bør være i samsvar med menneskets naturlige kosthold, det vil si det kostholdet som vår art tilpasset seg gjennom mange generasjoner som jegere og sankere i vårt opprinnelige miljø i steinalderen. Vi anbefaler både barn og voksne et lavglykemisk kosthold, det vil si et kosthold som gir stabilt blodsukker og hormonell balanse. Voksne bør fortrinnsvis spise lite karbohydrater, moderate mengder protein og mye sunt fett (fettrikt lavkarbokosthold), mens barn trenger daglig rundt to gram protein per kilo kroppsvekt og mer karbohydrater enn fett det første leveåret. Den polske legen Jan Kwasniewski angir at spedbarn trenger daglig rundt 12 g karbohydrater og 6 gram fett per kilo.

 

Syrnet barnegrøt (surgrøt)

Surgrøt, det vil si melkesyregjæret mel og vann, er mer næringsrik, smakfull, mettende og lettere å fordøye enn vanlig, ugjæret grøt. Hvis man velger å gi småbarn grøt fra 4- eller 6-månedersalderen, er det altså langt bedre å servere surgrøt enn bare mel kokt i vann eller melk. Barn har et stort næringsbehov og trenger lettfordøyelig mat som gir et best mulig næringsopptak.


Aromastoffene og de organiske syrene som dannes under gjæringa, gjør at surgrøt smaker bedre og har en mer delikat konsistens enn ugjæret grøt. Surgrøt er samtidig rask å lage fordi den trenger ingen koking på grunn av gjæringa. Framgangsmåten er enkel, men det tar som regel litt tid å finne de gode komposisjonene som barnet vil ha.
Velg meltyper, søtningsmiddel, frø og fettstoffer ut i fra hva barnet tåler og liker. Vær forsiktig med honning til barn under ett år, og velg glutenfrie kornsorter når det er mistanke om intoleranse. Et glutenfritt alternativ kan lages av ris-, hirse-, bokhvete- og amarantmel i forskjellige kombinasjoner. Pass også på eventuelle reaksjoner overfor nøtter og frø. I helsekostforretninger selges økologisk mel beregnet til barnegrøt som på forhånd er skånsomt varmebehandlet og malt på steinkvern. Det gir en bedre grøt enn vanlig mel fra dagligvarebutikken. Unngå barnegrøt med tørrmelk.
Hvis du ikke vil bruke tid på å syrne grøten, er det uansett viktig å la melet svelle i vann flere timer før koking for å fremme fordøyelsen og næringsopptaket.

 

Se hele den brede artikkel med mye informasjon om dette temaet og med oppskrifter hos Mat & Helse laget av Johnny  Laupsa-Borge.  Bladet utgis av Tun-forlag.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere