Ingen ny økologisk forpakter til Skaugum

04.01.2010
Heller ikke på andre forsøk har Slottet kommet i havn med å finne en forpakter som har våget å ta på seg oppgaven. – Oikos ber derfor slottet nå vurdere å tilsette en bestyrer til å drive gården økologisk og ikke satse på en forpakter-modell, sier Reidar Andestad i Oikos. Grunnlaget bør være godt for å drifte gården som et økologisk mønsterbruk, selv om aktulle forpaktere ikke har funnet økonomien god nok for en forpakteravtale.

 

 

Ifølge VG fortsetter dermed den tidligere forpakteren i sin stilling på ubestemt tid.

 

Slottet har i løpet av det siste halve året søkt to ganger etter en bonde som kan drifte gården i Asker økologisk, men til nå har ingen fått stillingen.

 

Bestyrer Ola Aanonsen har arbeidet på Skaugum i 40 år, og i fjor sommer ble det søkt etter en ny forpakter da forpakteren ønsket å pensjonere seg ved nyttår. Nå må han og de andre ansatte belage seg på å jobbe en stund til.

 

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, sier til avisen at det fortsatt er økonomien som er problemet.

 

- Kronprinsparet har ingen forventning om å tjene penger på gården, men driften må gå i balanse og byggene trenger forsvarlig vedlikehold og investeringer, sier Hagen til VG.

 

I VG 16. nov ble det avslørt at det er leieprisen kronspinsparet krever for å forpakte bort gården, som har ført til at interesserte bønder har trukket seg. Professor i landbruksøkonomi ved Universitetet på Ås, Normann Aanesland, karakteriserte prisen som meninigsløs. - Økonomien i landbruket kan ikke forsvare den. Selv det halve ville skape vansker for en økologisk forpakter. Jeg synes synd på den bonden som tør si ja til denne prisen, sa professor Aanesland, til VG.

 

Link til oppslaget i VG

 

Link til oppslaget 16. nov

Annonsører

Samarbeidspartnere