Inspirasjon fra Frankrike

04.12.2015
Oikos ønsker å inspirere og spre kunnskap om økologisk landbruk. I oktober ble det derfor arrangert studietur til Frankrike, med temaet «økologisk landbruk og nye næringer».

I seks dager gikk turen rundt i Nice og Provence i Sør-Frankrike, hvor det bugner av økologiske, småskala gårder og et mangfold av driftsformer i landbruket. På denne måten fikk deltakerne møte bønder utenfor allfarvei, som ga spennende og interessante besøk. De 15 deltakerne på turen var, passende nok, en god blanding av forbrukere, produsenter, andelshavere og personer som jobber i landbruket. Turleder var småbruker Yvonne Tonnaer, som snakker fransk og har solid kjennskap til området.

Gård med drivhus-restaurant og stort matmangfold
Frankrike Magnani Gård Lunsj Foto Siv NærøEtt av de mest spennende måltidene under turen ble fortært under glasstak med åpent kjøkken. Gården med drivhusrestauranten ble startet for å vise politikere hvordan jorden i området kan brukes til matproduksjon. Området har gått fra å ha 11000 bønder, til skarve 600 igjen i løpet av de siste tiårene. Anne og Pierre Magnani driver derfor frukt- og grønnsaksbruket Le Potager de Saquier med intensjon om å få så mange besøk og å dele så mye informasjon de kan med politikere og forbrukere.

Gården byr på spennende mangfold av matplanter, og produserer 40 typer sitrusfrukter på over 200 trær, 40 sorter gresskar, og en hel rekke andre grønnsaker. Store deler av inntekten kommer fra andelsbruk, og i tillegg tar de imot besøk, og leier ut en liten hytte for besøkende. Frankrike Magnani Gård Pierre Magnani Foto Siv NærøFester og konserter har de så ofte at de har bygget en vegg med kompost og levende planter så naboene ikke sjeneres.

Sauebønder i nasjonalpark
Franske Marie Chevroolier og sveitsiske Samuel Nydegger møttes under jordbruksstudier, og har siden jobbet på gårder sammen. Nå driver de den eneste gården i Chateuneuf dÉntraunes, en liten landsby som ligger i nationalparken Le parc du Mercantour. Landsbyen, med utsikt over de franske alper har kun 25 beboere året rundt. Denne utviklingen er typisk i små landsbyer i området, men en driftig borgermester ønsket å sette en stopper for denne utviklingen. Innbyggerne i landsbyen gikk derfor sammen, og søkte etter bønder som kunne drive all jordbruksjorda som tilhørte dem. Marie og Samuel leverte en nøye overveid driftsplan for et fjøs som skulle ha sauer og et lite ysteri til å lage ost av sauemelka. De gikk av med seieren og fikk dermed lov til å starte en Frankrike Chateuneuf dÉntraunes Samuel Nydegger Foto Siv Nærøfremtid i landsbyen. Ikke bare fikk de lov til dette, men beboerne gikk sammen i å ta opp lån til både fjøset og ysteriet, som de unge bøndene nå leier til en svært lav pris. Dermed har familien, som også består av to små barn, lite lån og lever et mindre risikofylt liv, hvor de kan holde fokuset er på kvalitet og bærekraftighet før produktivitet i sin produksjon.

Familien selger ost og joghurt til flere lokale markeder, og gleder seg til å fortsette å utvikle osteproduksjonen sin. Beboerne har dermed fått en ung og ny drivkraft inn i samfunnet som kan bidra til å holde jorden i området i hevd, trekke til seg flere unge, og holde liv i lokalsamfunnet. En virkelig forfriskende måte å tenke på rundt fraflytting og overtakelse av jord.

Heløkologisk kommune
Landsbyen Correns i Provence er den første, og eneste kommunen i Frankrike som er heløkologisk. Det vil si at alle bøndene i kommunen driver økologisk, i tillegg til at myndighetene legger vekt på økologisk mat, og bærekraftige løsninger. Økonomien i landsbyen består av vin, olivenolje, honning, håndverk og turisme.

Borgermester Michael Latz møtte oss i rådhuset midt i byen, og fortalte at byen siden 1995 har gått for en økologisk profil. Latz kom til byen for å ta over vingården i familien, og ønsket samtidig å legge om til økologisk. Han ble politisk engasjert, og tok med seg ønsket om en mer bærekraftig framtid inn i politikken. Der klarte han å overbevise og engasjere, og det ledet igjen til at hele kommunen nå er økologisk

Vi møtte flere spennende folk i samme kommune. Det lokale vinkooperativet består av 30 vinbønder, som sammen valgte å legge om til økologisk drift. Det har gitt både bedre økonomi og bedre jord. For bøndene var det en stor styrke at de la om sammen, på den måten kunne de hjelpe hverandre med utfordringer de møtte i den nye driften. Et annen flott representant i kommunen er den unge bonden Lea Brunet. Etter endt studietid valgte hun å komme tilbake til hjemkommunen for å starte gård med kylling, verpehøns og oliven. Kommunens økologifokus var en viktig drivkraft for hennes valg om å komme tilbake.

Frankrike Chateuneuf dÉntraunes Studiegruppen Foto Siv Nærø

Inspirasjon i bagasjen
Deltakerne fikk med seg inspirasjon og flotte eksempler på nye næringsmuligheter både innenfor det tradisjonelle og det moderne landbruket. Gode samtaler mellom forbrukere, bønder og andre interesserte ga grobunn for nye ideer og tanker som tas med tilbake til Norge.

Tekst: Markus Brun Hustad
Foto: Siv Nærø

Annonsører

Samarbeidspartnere