Interessant rapport fra Concerned Scientists om GMO

28.08.2009
I følge et oppslag i Aftenposten 27. august har Teknologirådet og Bioteknologinemda konkludert med at ”den teknologiske utviklingen er i ferd med å endre premissene for den norske politiske enigheten om nei til GMO.” Det kommer fram en stor optimisme om at det ”i framtida” vil lykkes å utvikle planter som kan tåle dårligere vekstbetingelser, eller få nye ernæringsmessige fordeler.

En rapport utgitt i april i år av Union of Concerned Scientists, "Failure to Yield, Evaluating the performance of genetically engineered crops", advarer sterkt mot en overdreven optimisme. Til tross for en enorm satsing i mange år, er det ikke oppnådd vesentlige økninger av avlingsnivå, verken reelt eller potensielt.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-ansi-language:NO-BOK; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->


 

I rapporten ”Failure to Yield. Evaluating the performance of genetically engineered crops” heter det:

”Mangelen på en tydelig økning av både reelt og potensielt avlingsnivå skyldes ikke mangel på forskningsinnsats. At denne har vært betydelig vises av de mange tusen feltforsøk som har blitt gjennomført de siste 20 år med utprøving av ulike antatt avlingsøkende gener. Likevel er det ikke oppnådd økte avlinger i komersielle jordbruksvekster, med unntak av en liten økning i Bt-mais.”


 

Videre sier Doug Gurian-Sherman at ”det er på tide å se nærmere på de andre verktøyene som finnes i landbrukets verktøykasse. Mens genteknologi har fått det meste av oppmerksomheten og investeringene, er det tradisjonell foredling som har klart å få fram mer høytytende sorter.”


 

I rapporten vises det for øvrig til et forsøk hvor økologisk dyrking ga 13 % høyere utbytte enn bruk av en transgen soya. Forfatterens holdning er tydelig: Økologisk landbruk er framtida – og investeringene må dreises fra genteknologi til tradisjonell og økologisk planteforedling og avl. 


 

Les mer på:

http://ucsusa.org/food_and_agriculture/science_and_impacts/science/failure-to-yield.html

 

Annonsører

Samarbeidspartnere