Jazz og økomat i Molde

22.07.2010
Mange spørsmål om økologisk mat og økologisk landbruk dukker opp på Oikos standen på Molde Internasjonale Jazzfestival. I flere år har festivalen som en del av sin miljøprofil frontet økologiske mat ved spisestedene som de kontrollerer. Oikos har stand ved Alexandra Hotell, og standen ligger dermed sentralt for mange av aktivitetene i byen.

Her er Idun Leinaas på Jazzfestivalen i Molde. Oikos bilde.

 

– Vi får mye god respons på vår tilstedeværelse, sier Marte von Krogh, prosjektmedarbeider i Oikos – Økologisk Norge.  Mange deltar i den daglige quizrunden med spørsmål rundt økologisk mat, og hver dag vinner et par heldige deltakere økologiske premier.

Hanna Pederstad og Siv Karin B. Johansen er frivillige på Oikos-standen i Molde. 
Bilde: Oikos

Tre av de mest vanlige spørsmålene som en får på standen

  • Kan man vite at mat som er merket økologisk med Ø-merket er økologisk?

Årlig kontrolleres alle produsenter av Debio, og det tas i tillegg uanmeldte kontroller der man har mistanke om at regelverket ikke følges. Derfor kan en feste tillit til økologisk mat.

 

  • Har økologiske husdyr det bedre enn andre?

Forskjellen er særlig stor på økologiske høner, som går både ute og inne i motsetning til konvensjonelle høner, som holdes inne hele tiden selv om de kalles frittgående. Også for andre husdyr er det strengere krav i økologisk drift, og økologiske kyr skal for eksempel sikres jevnlig lufting.


  • Det er lite sprøytemiddelrester i vanlig norsk frukt og grønnsaker.

Her viser rapportene fra Mattilsynet at en stor andel av norsk frukt og grønnsaker innholder giftsprøytemiddel. Selv om disse sprøytemiddelrestene ikke er over dagens faregrense, vil vi advare mot konsekvenser dette kan gi og effekten når ulike giftstoffer virker sammen i kroppen vår.

Meny Moldejazz 2010

Årets jazzmeny på Romsdalsmuseet viser et visst tilbud av økologiske produkter.

 

Moldes beste økobutikk kåres

Fredag blir det kåring av beste økologiske butikk i Molde.  Her har det vært skarp konkurranse særlig mellom ICA Maxi og Coop Mega.  På fredag blir det kjent hvem som er vinneren. Møt opp på Oikos standen kl 10:00 fredag 23. juli og få med deg kåringen!

Annonsører

Samarbeidspartnere