Jordbær mest sprøytet

06.07.2011
Jordbær er øverst på listen over norske landbruksprodukt som inneholder mest sprøytemiddelrester. I 2010 fant Mattilsynet i en prøve av norsk jordbær opp til seks ulike sprøytemidler og opp til elleve aktive stoffer. I belgiske jordbær var det 13 sprøytemidler og 16 aktive stoffer.
- Det er viktig at forbrukeren er klar over at vanlige jordbær ikke er et helt rent produkt, sier Jon Magne Holten, fagsjef landbruk i Oikos - Økologisk Norge.
- Volumene av økologiske jordbær er ennå små, men økojordbær fri for sprøytemidler finnes, særlig på Sørlandet i sommer.

Velg økologiske bær - best smak og fritt for sprøytemiddelrester.

 

Tallene om sprøytemiddelrester framkommer i rapporten "Rester av plantevernmidler i næringsmidler" som Bioforsk har laget på oppdrag fra Mattilsynet. Stikkprøvene ble samlet inn over hele landet i 2010.

 

Framtiden i våre hender (FIVH) har laget et faktaark om sprøytemidler som viser at jordbær utmerker seg særlig negativt - både norske og importerte - med sprøytemidler i svært mye av bærene, til dels mange ulike midler i samme bær. Druer - både friske og tørket til rosiner - inneholder også mye sprøytemiddelrester.

 

- Bøndene sprøyter bærene under blomstringen blant annet for å unngå råtesopp, forteller tilsynssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet i følge VG 6. juli.

Ingen av prøvene overstiger de tillatte grenseverdiene, og det er ikke helsefarlig å spise dem, bedyrer Mattilsynet.

- Hvis det hadde vært helseskadelig, ville det aldri ha vært tillatt å selge dem, sier Røyneberg.


Cocktail-effekten

Selv om Mattilsynet hevder at disse dosene sprøytemiddelrester hver for seg ikke er farlige, er det grunn til å advare.


- En cocktail av mange ulike sprøytemidler kan være farlig, sier Jon Magne Holten, fagsjef landbruk i Oikos - Økologisk Norge.


Han støttes av undersøkelser gjort av Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet.

Forsøkene viser for eksempel at en blanding av fem vanlige sprøytemidler mot sopp, i doser som hver for seg var under faregrensene, ga hormonforstyrrende effekter da de ble gitt til gravide rotter. Rottene fødte færre unger og var lengre gravide enn normalen i forsøket. Som undersøkelsen fra Danmark viser, så gir en kombinasjonen av flere giftstoffer en effekt som ett stoff alene ikke gir. Det har fram til nå vært vanlig å vurdere risikoen av ett kjemikalie om gangen, ikke den samlede effekten som altså ser ut til å være langt farligere.


> Les også: Satser på økologiske jordbær

> Les også: Mer giftrester lovlig i vanlig mat


Økojordbær tilgjengelig på Sørlandet

I sommer skal 15 tonn økologiske jordbær selges på Sørlandet. Det utgjør sju prosent av alle jordbær som blir solgt i dagligvare i denne regionen.
- I år satser vi for fullt, med planlagt distribusjon, skikkelig profilering og utdelting av smaksprøver, sier en optimistisk prosjektleder Thormod Larsen i Agderbær til Ren Mat.

 

"Dere som vil ha økologiske jordbær, må spørre etter dem, ikke bare én gang, men hele sesongen!"

Jordbærdyrker Alf Torbjørn Norum fra Vigeland i Vest-Agder

 

> Les også: Økologisk dyrking gir bedre jord og bær

 

Annonsører

Samarbeidspartnere