Jordbær uten hormonhermere

22.04.2015
Økologiske jordbær er helt frie for giftrester, viser Svenske Testfakta sin undersøkelse av frosne jordbær. I flere andre prøver fant de rester av sprøytemidler som mistenkes for å være hormonforstyrrende.

Jordbær, hvor fristende de enn kan være, er dessverre blant de matvarene som blir sprøytet mye, både i Sverige og Norge og i de fleste andre land. Vil du være helt sikker på at de er uten giftrester, kan du kjøpe de økologiske.

Tre av sju var rene

Svenske Testfakta har fått analysert sju ulike merker av frosne jordbær som er på markedet. Tre av merkene, hvorav ett var med økologiske jordbær, var uten giftrester.

I fire av pakkene med frosne jordbær ble det funnet sprøytemiddelrester, og flere av stoffene som ble funnet, mistenkes for å være hormonforstyrrende.

Undervurdert

Dårligere fruktbarhet, fødselsskader og kreft er kjente effekter av hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til utbredte sykdommer som hjertesykdommer og diabetes. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan konsekvensene være sterkt undervurdert.

Likevel kan stoffene helt lovlig være til stede i jordbær og andre matvarer. Det mangler nemlig vitenskapelige kriterier for å kunne si sikkert om de er hormonforstyrrende.

Utdaterte grenseverdier

Mengdene som er funnet er under de grenseverdiene som eksisterer i dag.

- I motsetning til andre kjemikalier kan hormonforstyrrende stoffer ha negative effekter selv ved svært lave doser, sier Christina Rudén, professor ved Institutt for Environmental Science and Analytical Chemistry ved Stockholms universitet til Testfakta.

– Slike stoffer er særlig risikable for ufødte barn og småbarn. Derfor er dagens grenseverdier helt utdaterte, mener professor Rudén.

Kostbart forbud

EU-kommisjonen skulle ha utarbeidet et forslag om dette i 2013, men saken har dradd ut til tross for press fra både forskere og politikere.

- Det er en skandale at vi fortsatt ikke har noen klar lovgivning rundt dette. Problemet er at et forbud mot disse stoffene handler om mye penger for den kjemiske industrien, mener Rudén.

Nøyaktig hvilke plantevernmidler som vil bli forbudt når kriteriene er på plass, er derfor vanskelig å si.

«Ingen fare»

Men Anneli Widenfalk som er toksikolog ved Livsmedelsverket, det svenske Mattilsynet, bekrefter at noen av de stoffene som Testfakta har funnet i jordbærprøvene, kan ha hormonforstyrrende effekter.

- Jeg tror at disse kjemikaliene vil bli forbudt på lang sikt, og vi tror det er bra. Jo færre slike plantevernmidler vi har på markedet, jo bedre, sier hun.

Samtidig mener hun at forbrukerne ikke trenger å bekymre deg.

- De hormonforstyrrende effektene vi hittil har sett i dyrestudier, er funnet ved mye høyere doser enn hva du kan få i deg fra jordbær eller andre matvarer.

Ikke undersøkt

Det siste argumentet kjøper ikke Angeliki Lysimachou, økotoksikolog i Pesticide Action Network i Brussel, en organisasjon som arbeider for å få forbudt farlige sprøytemidler i Europa.

- Problemet er at kjemikaliene ikke er undersøkt spesielt for hormonforstyrrende egenskaper før, påpeker Lysimachou. - Dette betyr at det ikke er tatt hensyn til alle effekter, og at skadevirkninger kan forekomme ved mye lavere doser enn det som er dokumentert tidligere. Vi vet heller ikke sikkert hva som skjer når flere ulike stoffer blandes, slik som for eksempel i en del av disse jordbærene som er blitt testet, sier hun.

Økologisk er tryggest

- Vi i Oikos vil anbefale alle som vil være på den sikre siden å velge økologiske jordbær, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele. - Da slipper man også den dårlige bismaken av usikkerhet.

Se testresultatene HER

Jordbærtest Testfakta

Kilde: Testfakta

e

Annonsører

Samarbeidspartnere