Julegris på Grøstad-vis

13.12.2013
Julehøytiden er straks over oss. Mens dagligvarekjedene atter kjører priskrig på ribbe og norsk konvensjonell svineproduksjon når nye kvantumhøyder, finnes det heldigvis noen svineprodusenter som fokuserer på dyrevelferd og kvalitet. Hos Grøstadgris skal grisen ha det godt fra den fødes til den slaktes.

Foto: Ren Mat

Frittgående griser

Grøstadgris produserer økologisk svinekjøtt med en målsetting om at både dyr og miljø skal belastes minst mulig. På Grøstad lever grisene et fullverdig liv med stor grad av frihet.  De grynter fritt rundt både ute og inne, og bestemmer selv om de vil ta seg en ettermiddagslur i solen, eller gå i skogen og grave etter røtter.

Grøstadgris stiller strengere krav enn det offisielle regelverket for økologisk produksjon. Grisene får et spesielt, økologisk fôr produsert for Grøstadgris – i tillegg til det de finner ute i naturen av gress og røtter. Grisene har et uteareal på mellom 200 og 600 kvadratmeter per gris! Mat, aktivitet, uteliv hele året med lune hytter med halm og minimum 6 mnd levetid  skal sikre bedre smak og kvalitet på kjøttet.


grøstadgris

Sommerlige Grøstad-griser. Foto: Ren Mat


Positiv vekst

Grøstadgris ble etablert i 2000, og har fra 2007 drevet sertifisert økologisk drift – med egne tilleggskrav. Pr i dag får Grøstadgris svin fra fire forskjellige produsenter. Alle produserer etter samme strenge kvalitetskrav. Grøstadgris har også ansvar for slakt og videreforedling, og tilbyr et bredt spekter av produkter – fra indrefilet og bacon til pølser og postei.

Over 90 prosent av salget til Grøstadgris går i gjennom dagligvarekjedene. Hovedkundene er å finne rundt Oslo-fjorden, på lista står matkjeder, restauranter, økologiske spesialbutikker og gourmetutsalg. De siste årene har Grøstadgris opplevd en svært positiv salgsvekst, og omsatte i 2012 for nærmere 25 millioner kroner.

-Også i år ligger vi an til en god økning i omsetning, sier Trude Viola Antonsen i Grøstadgris. Stadig flere forbrukere får smaken på kvalitetsproduktene fra Grøstad. Dette skyldes også en satsning på utstrakt demoaktivitet, i samarbeid med Oikos, mener Antonsen.Grøstadgris

Oikos-demonstratør i butikk. Foto: Oikos

Debio-sertifisert jul

Alt kjøtt fra Grøstadgris er godkjent økologisk, men fremdeles er det enkelte produkter i sortimentet som ikke er stemplet med Ø-merket. Målet til Grøstadgris er at alle deres produkter kun skal inneholde økologisk godkjente ingredienser og dermed kunne godkjennes som økologisk vare. Men foreløpig er noen nødvendige krydderblandinger og enkelte tilsetningsstoffer ikke tilgjengelig i økologisk kvalitet.

-Hovedfokuset fremover vil være å utvikle enda flere Debio-sertifiserte produkter, forteller Antonsen i Grøstadgris. Allerede til jul kan vi tilby ett nytt økologisk produkt – julepølse. Av andre julevarer har vi familieribbe, medister grove og medister fine. Den grove medisteren er fremdeles ikke økologisk sertifisert, fortsetter Antonsen.

Heldiggris?

Er du lysten på en økologisk ribbe av frilandsgris til jul? Da bør du løpe og kjøpe. Ribben fra Grøstadgris selges i de fleste Meny, Ultra, Centra og Ica-butikkene i Østlandsområdet, i tillegg til på Jacob’s. Men det er kamp om godsakene, selv ikke butikkene får kjøpe inn mer enn de har gjort seg fortjent til – avhengig av hvor mye de har handlet av Grøstad ellers i året.

Og er du av de som allerede har en Grøstadgrisribbe i kjøleskapet – ja da er det bare å glede seg til julemiddagen, din heldiggris!


julaften

Heldiggriser på Virgenes gård som feirer julaften i det fri - og som kanskje tror på et liv etter jula!? Virgenes leverer kjøtt til Grøstadgris. Foto: Tore Jardar Wirgenes

  • Sjekk også ut siste nummer av Ren Mat – der finner du inspirerende oppskrifter på svin og en engasjerende artikkel om økologisk frilandsgris!

Annonsører

Samarbeidspartnere