Junkfood gir dårligere spermkvalitet

20.05.2011
Nylig skrev NRK at junkfood kan gi dårligere spermkvalitet blant menn. En undersøkelse publisert i Fertility and Sterility viste at det høye innholdet av transfettsyrer i junkfood er årsaken til at spermkvaliteten reduseres. Det er imidlertid uklart hvor mye junkfood som må til for at det skal gå ut over kvaliteten. – Resultatene fra denne undersøkelsen er ikke overraskende, sier ernæringsfysiolog i Oikos – Økologisk Norge, Kari Tande Hansen. – Det er ingen tvil om at et høyt inntak av junkfood fører til flere negative helseeffekter.

Foto: matprat.no

Transfett svekker sædceller

Amerikanske forskere fra Harvard University har undersøkt 33 menn, og påviste at de som hadde flere transfettsyrer i spermien, hadde en lavere konsentrasjon av sædceller. Forskerne går snart i gang med en ny undersøkelse for å kartlegge sammenhengen mellom transfettsyrer og spermkvalitet enda bedre.

 

Tidligere forskning har vist at røyking, overvekt og miljøgifter, som Bisfenol A, kan påvirke sædkvaliteten i negativ retning. I tillegg viser det seg at et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker påvirker spermiene positivt, og man tror antioksidantene i frukt og grønt er årsaken til dette.

 


Hvilke produkter har transfett?

Transfettsyrer er fettsyrer som enten finnes naturlig i melk og kjøtt fra drøvtyggere som storfe og lam, eller som fremstilles industrielt for dernest å tilsettes mat på grunn av smak, holdbarhet og konsistens. Det er vel dokumentert at industrielt fremstilte transfettsyrer gir økt risiko for å utvikle høyt kolesterol, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdommer. Transfettsyrer finnes i frityrfett som benyttes i gatekjøkken og fastfood-bransjen, frityrlaget som omgir frossenvarer som fiskepanetter, snitzler og lignende, bakefett i kjeks, kaker og annet bakverk (særlig produkter med lang holdbarhetsdato), suppeposer og sauseposer, samt potetchips og lignende.

 

Oikos- Økologisk Norge har tidligere i år gått inn for et forbud mot industrielt fremstilt transfett i mat, men har foreløpig ikke fått gjennomslag.

 

For å lese mer om transfett, se denne saken på Oikos-siden.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere