Kampanje for økomerkede spisesteder

18.11.2015
- Det økologiske spisemerket skal løfte den økologiske omsetningen til nye høyder, sier den danske miljø- og mat-minister Eva Kjer Hansen i en pressemelding.

Det danske Miljø- og Fødevareministeriet – altså miljø- og matdepartementet – har i disse dager satt i gang en kampanje for at flere dansker skal bli kjent med det økologiske spisemerket.

Vil styrke øko-appetitten
– Vi vil styrke forbrukeres, daginstitusjoners og kantiners appetitt på økologi, sier danskenes miljø- og mat-minister Eva Kjer Hansen. –På den måten kan vi få satt ytterligere fart i etterspørselen etter varer som både har natur, miljø og dyrevelferd i fokus.
Spisemerket er en merkeordning for serveringssteder for å fortelle kundene om hvor mye økologiske råvarer spisestedet bruker, på linje med våre økologiske serveringsmerker her i landet.

Alle kjenner den røde Ø
Nesten alle dansker kjenner den røde Ø-en, Statskontrollert økologisk, som danske økologiske landbruksprodukter merkes med. Også mange nordmenn er vant med det danske økologimerket. Langt færre kjenner til de økologiske spisemerkene. Det er dette Fødevarestyrelsen i Danmark, som tilsvarer vårt mattilsyn, nå vil gjøre noe aktivt for å endre.

Stor kampanje
Nå ruller kampanjen med slagordet ”Vi har mærket de økologiske spisesteder for dig” over hele Danmark med avisannonser, Facebook-kampanje og gratis postkort på kafeer og restauranter. Nå i november 2015 er så mange som 1366 danske spisesteder over hele Danmark sertifisert med gull-, sølv eller bronse-Ø.

Norsk gull, sølv og bronse
På samme måte som danskene, har vi også her i landet en ordning med Ø-merking av serveringssteder. Det er Debio som står bak dette. Debio Info tilbyr veiledning til storkjøkken av alle slag som ønsker å øke sin andel av økologiske råvarer i sin servering og bli sertifisert med gull- sølv eller bronse-Ø.

Pr i dag finnes det 314 økologisertifiserte serveringsvirksomheter i Norge. Dette representerer henimot en tredobling i løpet av de siste tre årene.

Les mer om norske serveringsmerker HER
Les mer om den danske kampanjen HER
Finn økoservering i Danmark HER

Tekst: Marit G. Wright
Illustrasjon: Kampanjelogo fra Fødevarestyrelsen

Annonsører

Samarbeidspartnere