Kan argentinerne dyrke god vin i 2000 meters høyde?

17.03.2011
-I Cafayate, området hvor det sies at solen bor, finner man noen av Argentinas beste vinprodusenter. En av disse er den økologisk sertifiserte produsenten Nanni. Der forteller vinekspert Lomdes A. de Chazal; "I Argentina kjøpes vinen vår på grunn av dens smak og historie, at den er økologisk sertifisert er for de fleste likegyldig", skriver Martin Andestad i denne reportasjen fra området.

 

Anerkjennelse til argentinsk vin

Argentinsk vin har i løpet av det siste tiåret blitt anerkjent som kvalitetsvin i verdensklasse. Blant uttallige vinprodusenter i landet, er det rundt fem som driver kun økologisk sertifisert produksjon. Et svært lavt antall. Likevel er økologisk produksjon økende, og mange av de store produsentene har økologisk sertifisert vin i tillegg til sin konvensjonelle produksjon. Tall presentert i slutten av 2009 viste en økning i verdenskonsumet av økologisk vin på 3,7%, hvilket er nesten 2% høyere enn veksten for ikke-økologisk vin.

 

 

 

Mye arbeid for å lykkes med å lage kvalitetsvin.  Foto: Martin Andestad

 

Vin fra høyden


På 1750 meters høyde, i et ørken- og fjelldominert landområde, står vinrankene til den økologiske produsenten Nanni som en grønn kontrast. Helt siden 1897 har denne familiedrevne vinprodusenten dyrket druer og produsert vin. I dag er den en av de få gjenværende familieeide produsentene i området, og den eneste som produserer kun økologisk sertifisert vin.

 


Kun 14 millimeter med nedbør gjennom året

Driften har vært heløkologisk i over 15 år, og Nanni var en av pionerene innen økologisk vinproduksjon i Argentina. Vinekspert, og ansatt, Lomdes A. de Chazal forklarer at den økologiske driften ikke ville vært mulig for dem, om det ikke hadde vært på grunn av beliggenheten til vinrankene. På 1750 meters høyde over havet, og med gjennomsnittlig årlig regnfall på kun 14 mm, klarer økologisk dyrkede drueplanter seg svært godt. Dette kommer av at økologisk dyrkede drueplanter er mer resistente og sterkere enn de ikke-økologiske. Dette er viktig i ekstremklimaet hvor plantene dyrkes.

Lokal guide på vingården.  Foto: Martin Andestad

 

Ikke ekstra betalt for økologisk vin


Selv om økologisk dyrking og produksjon fører til høyere kostnader for Nanni enn de ikke-økologiske konkurrentene, er prisen den samme. For å kunne konkurrere på det lokale markedet er det ikke mulig å overleve uten konkurransedyktige priser. Dette betyr at Nanni ikke har noe prispåslag på sine økologiske viner, og har med det lavere marginer enn sine konkurrenter. Lomdes A. de Chazal sier at de som økologisk produsent opplever at det er liten forståelse for økologisk dyrking og produksjon i Argentina blant forbrukerne. Ut fra interne undersøkelser har de funnet at deres vin blir kjøpt grunnet smak, tradisjon og kjennskapen de lokale har til merket. Et priseksempel er at det koster rundt 30 NOK for en flaske av den lokale druetypen Torrontés, som utgjør 50% av Nannis produksjon. Denne prisen er helt lik den ikke-økologiske.

 

Cafayate er blitt synonymt med Torrontés


Gode viner skapes i stenete områder med overfladiske sandlag, og på grunn av dette er ørkenlandskapet i, og rundt, Cafayate nord i Argentina ideelt for dyrking. Drueplantene klarer å suge til seg det meste av fuktighetsdråpene som er tilgjengelig, og omgjør på den måten tilsynelatende fiendtlige landområder til grønne landskap. Torrontésdruen er spesielt god til dette, og derfor er Cafayate blitt synonymt med Torrontés i vinsammenheng. Torrontésvinen som er en søt vin, har en smak som eksperter mener er "en blanding av aromaer, med en ettersmak av roser, appelsinskall, kamille eller honning". I de siste tiårene har Torrontésvinen fra Cafayate flere ganger mottatt de høyeste utmerkelser i internasjonale konkurranser. Nanni er en av produsentene som har mottatt flest.

 

Fra et vinlager oppe i fjellene.  Foto: Martin Andestad.

 

Temperaturforskjellen slår ut på smaken


I San José de Chimpa, hvor Nanni dyrker druene sine, er det mellom 10C og 23,7C temperaturforskjell fra natt og dag. Denne ekstreme temperaturforskjellen er svært positiv for vinen. Arbeidet planten gjør i løpet av dagen, inntak av mineraler og fotosyntese, forsvinner ikke i løpet av natten, ettersom temperaturen går ned og druene lukker sine stomata (poreåpninger i bladene) til neste dag. På grunn av dette har Nanni sine viner, og de andre vinene i Cafayateområdet, en høy konsentrasjon av aroma og smak.

 

Eksporterer 40 % og utvider produksjonenNanni har i løpet av de siste årene opplevd en økning i omsetning på tross av sine lavere marginer, og er nå klar for å utvide sine 47 hektar med dyrket areal. Produksjonen er på 300 000 liter per år, og produsenten klassifiseres ut fra dette som en liten produsent. De store lokale produsentene har en årlig produksjon på mellom 5 og 7 millioner liter per år, mens de største kommersielle produsentene i Mendoza produserer mellom 70 og 90 millioner liter årlig. Nanni eksporterer 40% av sin produksjon til USA, Canada og Brasil, mens de resterende 60% selges i produsentens egen region i Argentina.

Stor og flott vingård på et platå under fjellene.  Foto: Martin Andestad
 

 Opp til 2600 meters høyde


Små, og mellomstore vinprodusenter i Argentina, har økt sin eksport til Europa i løpet av de siste årene, men på grunn av sin størrelse blir disse vinene hovedsakelig solgt i restauranter og vinbarer. Om man likevel skulle være så heldig å finne en Torrontésvin fra Cafayate er det å anbefale på det varmeste å prøve denne vinen. Druene dyrkes på en høyde helt opp til 2600 meter over havet, og er med det de høyest dyrkede vindruene i verden.

 

Denne artikkelen med foto er laget av Martin Andestad

Annonsører

Samarbeidspartnere