Kefir en uventet toppselger

10.05.2010
I forrige uke spurte vi hvilket økologisk produkt Norgesgruppen selger mest av. Av de innsendte svar var det ingen som gjettet at Kefir var det mestselgende produktet. – De fleste regnet med at det mestselgende produktet ville være et basisprodukt, som melk eller egg, sier markedssjef i Oikos - Økologisk Norge, Kristina Alnes. At den økologiske toppselgeren er Kefir, sier noe om både Kefirs popularitet og basisproduktenes små markedsandeler.

En uventet toppselger. Foto: Tine

 

Overraskende seier til Kefir

De fleste innsendte forslag til Oikos' ukentlige konkurranse i forrige uke, gjettet at økologisk lettmelk var det toppselgende produktet i Norgesgruppen.  Men dette produktet når ikke engang pallplassering: Økologisk lettmelk fra Tine er det femte mestselgende produktet i Norgesgruppens butikker - Meny, Ultra, Kiwi, Spar og Joker. Etter Kefir er det egg fra Norgården som selger best. Salget av Tine lettrømme og gulrøtter fra Bama er også større enn lettmelksalget.

 

 

 

Ingen pallplassering til den økologiske lettmelken. Foto: Tine

 

Et spennende produkt

Leder i Debio, Gjermund Stormoen, er godt kjent med Kefir fra sine dager i Tine. Han kan fortelle at Kefir er en unik surmelk ettersom den inneholder mer gunstige bakterier og flere typer enn annen surmelk. Kefir er også den eneste surmelkstypen med gjær. -Kefir har en meget spesiell sammensetning og jeg ville ikke vært overrasket om bakteriefloraen i Kefir kan ha en gunstig helseeffekt, sier Stormoen.

 

Dr. Elie Metchnikoff, en russisk biolog som vant Nobelprisen i medisin i 1908, mente at kefir og andre kulturerte matvarer var grunnen til at svært mange bulgarere levde så lenge. Hans forklaring, som har blitt støttet av senere forskning, var at de vennlige bakteriene i kroppen ble styrket av bakteriene i kulturert mat. Det har også blitt vist at karbondioksidet og alkoholen i kefir stimulerer ånderettsorganene og det sentrale nervesystemet slik at lungene får mer oksygen. I dag er det fortsatt slik at flere regioner hvor folk lever unormalt lenge også har et høyt forbruk av kefir.

 

Det drikkes lite kefir på verdensbasis med unntak av Øst-Europa og Norge. Mange steder, som for eksempel i USA, kan kefirkorn kjøpes i helsekostbutikker slik at folk kan lage kefir selv. Dette viser noe av helseeffektene som er forbundet med kefir.

 

En vinner på festival

Oikos - Økologisk Norge har lenge servert Kefir-smoothies på festivaler. I følge prosjektleder Idun Leinaas har disse alltid vært meget populære. -Kefir passer utmerket til smoothies fordi den gir en rundere smak enn ved bruk av juice. I tillegg gir kefir en mer lettdrikkelig smoothie enn ved bruk av yoghurt. En Kefir-smoothie er en perfekt avkjølning i sommervarmen, og vi får mye skryt fra festivalgjengere , sier Leinaas.

 

Kefir-smoothies er en sikker vinner på festivaler. Foto: Oikos- Økologisk Norge

 

Ukens oppskrift: Kefir-smoothies

Her er oppskriften som begiestrer rockere på Øya og jazzkjennere i Molde.

 

½ liter Kefir

2- 3 økologiske bananer

200-250 gram frosne bær

 

Ha litt Kefir i bunnen av en blender, hell i oppkuttede bananer, bær og Kefir vekselvis. Kjør til dette blir en jevn masse. Serveres i store glass, denne oppskriften blir til cirka to glass.

 

 

 ---

AKTIV ØKOforbrukerkampanje

Annonsører

Samarbeidspartnere