Klona mat på full fart inn i EU, hva med Norge?

12.04.2011
For ikke lenge siden ble det kjent at Norge tillater vesentlig høyere sprøytemiddelbruk enn tidligere, med begrunnelse i at dette har EU bestemt. Nå har EU i følge Nationen akseptert omsetning av klona mat, og det uten at denne maten merkes slik at forbrukerne blir kjent med det. Eksperter frykter blant annet at dette kan gjøre det vanskeligere å bekjempe dyresykdommer og metoden gir mye lidelser for dyrene, men dette aksepterer EU, i frykt for handelskrig med USA. I USA har mattilsynet, FDA, godkjent slik produksjon fra 2008.

Dolly het den første klona sauen. Mange dyr utsettes for mye smerter i forbindelse med kloningen.  Kloning av dyr reiser en rekke etiske spørsmål.   Oikos- Økologisk Norge frykter at klona mat skal bli lov å selge i Norege, når det nå har blitt det i EU, sier daglig leder Reidar Andestad.

 

Et slag i ansiktet

- Et slag i ansiktet på forbrukerne.  Kjøtt og melk fra etterkommere av klondyr kan fortsatt havne i europeiske butikkhyller. Det er en tvangsernæring med klonprodukter, uttaler den tyske forbrukerorganisasjonen Foodwatch, etter at EU-forhandlingene om klona mat brøt sammen, skriver Nationen.

 

Ber Mattilsynet svare på konsekvenser

Oikos - Økologisk Norge har i dag sendt spørsmål til Mattilsynet på om klona matvarer nå også vil dukke opp i norske butikker som konsekvens av avgjørelsen i EU.  Om det skjer, vil det da være krav om at disse produktene merkes som klona? Vi kommer tilbake med svaret når vi får det, sier daglig leder Reidar Andestad.

 

Kloning er genetisk kopiering

Et klona dyr er en genetisk kopi av mordyret, fordi det lages av en kroppscelle.  Også i EU er kloning tillatt.  En hovedinnvending mot kloning er at dyra lider.  For hver embryo som blir et friskt dyr, er det mange som dør eller fødes med misdannelser.  En annen hovedinnvending er at det biologiske mangfoldet innskrenkes og at det dermed  kan bli vanskeligere å bekjempe dyresykdommer, skriver Nationen.

 

Når dette skrives er oppslaget i Nationen kun tilgjengelig for deg som skaffer deg papirutgaven av avisen, det har vi gjort.

Annonsører

Samarbeidspartnere