Konserveringsmilder i kosmetikk mer skadelig enn tidligere antatt

24.10.2009
Miljøstyrelsen i Danmark har kommet med en ny rapport som viser at parabener er farligere for barn enn tidligere antatt. Dette er ingen overraskelse for oss, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. Vi har alltid anbefalt økologisk kosmetikk som ikke inneholder parabener eller andre syntetiske konserveringsmilder, da slipper vi å utsette både barna og oss selv for risikoen forbundet med disse stoffene, sier Sele.

Det danske kosmetikkmerket Urtekram har mange gode produkter uten syntetiske konserveringsmidler og også uten parfyme. Sistnevnte aspekt er veldig viktig, da parfymestoffer er blant de mest allergiframkallende. Foto: Urtekram

Summen av stoffer er viktigst

I rapporten "2-åriges udsættelse for kemiske stoffer" har Miljøstyrelsen valgt en helt ny tilnærming til kjemikalieproblemet. De fokuserer på summen av stoffer som et 2-årig barn utsettes for i løpet av et døgn i stedet for å se på risikoen ved hvert enkelt stoff eller produkt. Dette er noe vi har etterlyst lenge, sier Maiken Pollestad Sele, rådgiver i Oikos. Tidligere har Mattilsynet her i Norge sagt at dette er vanskelig. Er det mulig i Danmark så burde det vel være mulig i Norge også, spør hun.

 

Omfattende analyser av en rekke stoffer

Rapporten er bygget på et omfattende analysearbeid. Utenom parabener ses det nærmere på bl.a. ftalater og bisphenol A, formaldehyd og parfyme, samt dioxiner og PCB. Analysen viser at ftalaten DBP (di-butyl-ftalat), en rekke dioxiner samt PCB også utgjør en risiko for 2-årige barn.

 

 

Grønn Hverdag og NRKs Forbrukerinspektørene har nylig vist at tåteflasker inneholder bisfenol A. Coop, Babyshop og Apotek 1 har trukket produktene fra sine butikker.

 

Se mer om saken hos Grønn Hverdag og NRKs FBI

Kampanje i Danmark - vil Mattilsynet gjøre det samme i Norge?

Rapporten vil danne grunnlag for en kampanje i Danmark, rettet mot foreldre og besteforeldre, som til daglig er i kontakt med 2-åringer. Mattilsynet bør lære av danskene og lansere en tilsvarende kampanje i Norge, også rettet mot barnehager og helseklinikker, mener Sele. Jeg håper at de vil være mer føre-var fra nå av, det er synd at mange skal måtte bli syke fordi Mattilsynet må ha overveldende bevis før de vil gjøre noe. Oikos og Grønn Hverdag kommer med en sterk oppfordring til Mattilsynet om å ta ansvar, avslutter hun.

 

Se Oikos råd om kosmetikk og liste over økokosmetikk her

 

Se omfattende informasjon om kosmetikk hos Grønn Hverdag

 

Se rapporten fra Danmarks Miljøstyrelse her

 

 

Ved spørsmål kontakt:

 

rådgiver Maiken Pollestad Sele, Oikos på maiken@ikos.no , tlf. 23 10 96 42/ 41 20 22 40.

 

rådgiver Håkon Lindahl, Grønn Hverdag på haakon@gronnhverdag.no, tlf. 23 10 95 55/ 97 65 71 01.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere