Kortreist protein til melkekyr

14.10.2013
Det trengs lokale alternativer til langreist soya som husdyrfôr. Interessen for nærprodusert økologisk fôr har økt med behovet for alternativer som setter fokus på bærekraft, sporbarhet og fôrsikkerhet - hva med tørketromla åkerbønner?


Kua trenger protein

Ved å riste åkerbønner ved 120-130 grader kan proteinverdi i bønnene økes betydelig (målt som gram AAT per kg ts). På NJF-seminaret ”Organic Farming Systems as a Driver for Change” i Danmark 21.-23. august 2013, presenterte Kirstine Flintholm Jørgensen en studie fra Danmark der man ”tørketrumla” åkerbønner.

Tørketromla åkerbønner
I studien fikk høytytende melkekyr på to økologiske gårder, byttet ut soyabønner og rapskake i kraftfôret med tørketromla åkerbønner. Målet var å bruke en vanlig tørke og varmebehandle bønnene ved så høy temperatur som mulig, hvilket i dette tilfellet ble ca 110 grader. AAT-innholdet i bønnene økte dermed ikke like mye som i bønner som blir ristet ved høyere temperaturer.

Mer forskning

Foreløpige resultater fra studien viste uendrede melkeavkastning på den ene gården, mens den ble noe mindre på den andre gården. Lønnsomhetsberegninger ble gjort, og den lavere avkastningen kunne ikke kompenseres av den lavere fôrkostnaden.

- Dette er interessant, mener Jon Magne Holten, seniorrådgiver landbruk i Oikos. - Med mer forskning og videre utvikling vil det kunne vise seg om det er et reelt alternativ, ikke bare miljømessig, men også lønnsomhetsmessig, sier han.

- Åkerbønner kan være et alternativ i de klimatisk gunstigere jordbruksområdene i Norge, sier Holten. Andre gode proteinkilder til fôr er proteineng, raps, erter, lupin, helsæd og grønnfôr.

Proteintipset
- Det jobbes godt i Sverige med å finne alternativer til langreist soya. Blant annet finnes nettsiden proteintipset.se, som er et samarbeid mellom den svenske landbruksrådgivningen, tjeneste- og serviceleverandøren Växa og vår søsterorganisasjon Ekologiska Lantbrukarna. Den kan være nyttig for norske bønder også, selv om det er litt andre klimatiske forhold noen steder i Norge, opplyser Holten.

Se også notis 13/3-13 om resultat fra svenske analyser.

Kontakt

Kirstine Flintholm Jørgensen Öppnas i nytt fönster, Videncentret for landbrug, Danmark

Kilde: Sveriges Lantbruksuniversitet, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK).

Annonsører

Samarbeidspartnere