Kosmetikk: 4 av 10 inneholder parabener

10.11.2011
En ny undersøkelse utført av Forbrukerrådet viser at 4 av 10 produkter inneholder parabener. Forbrukerrådet kartla 3000 vanlige produkter, og har sett etter ingredienser som står på EUs liste over stoffer som kan være hormonforstyrrende. - Det er skremmende at man finner hormonforstyrrende stoffer i en så stor andel av kosmetikken som er på markedet, sier Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge.

Foto: nrk.no 

 

Forbrukerrådet går inn for forbud

Nå går Forbrukerrådet inn for et forbud mot parabener i produkter til barn under 3 år, tilsvarende forbudet Danmark innførte tidligere i år. - Vi ønsker at flere produkter skal forbys og at butikkene tar ansvar og fjerner produktene fra hyllene sine. Vi håper at industrien slutter å produsere produkter med disse stoffene, sier forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, i en kommentar til NRK. Oikos - Økologisk Norge støtter Forbrukerrådets ønske om forbud. - Oikos har jobbet med denne problematikken i mange år, og arbeidet Forbrukerrådet nå har gjort, med en kartlegging av de hormonforstyrrende stoffene man finner i kosmetikk, er svært viktig, sier Kari Tande Hansen.

 

Hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk

EU har en liste over 17 kjemikalier som de mistenker at kan være hormonforstyrrende. Fire av disse kalles parabener. Hormonforstyrrende stoffer kan gå inn i blodet og påvirke hormonbalansen. Enkelte forskere frykter også at de hormonforstyrrende stoffene kan føre til kreft. Stoffene kan også være årsak til deformerte kjønnsorganer hos foster. Forskningen er omstridt, og det er behov for mer forskning på dette området.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere