Kuer døde av barlind fra hage

24.09.2009
To drektige kuer er mistet hos økobonden Knut Vasdal på Foss Gård på Jønnevad. Han tror at de er døde fordi noen har tippet hageavfall med barlind inn på beiteområdet som er innegjerdet. Det er avisen Varden som rapporter dette.

I mange hager i Norge finner vi store og små barlind. Det er viktig å vite at disse er giftige for mange dyr og at hageavfallet ikke må plasseres i beiteområder.  Bildet-Wikipedia.

Brukt beiteområdet siden 1994

Knut Vasdal driver økologisk landbruk med 60 melkekyr på Foss Gård i Luksefjellveien og hadde 12 drektige kyr gående på et 60 mål stort beiteområde på Jønnevald, et område han har brukt siden 1994.

 

Barlindnåler.  Foto - Wikipedia.

 

Sjokk

 

- Det er ekstremt å miste to 4-5 år gamle, sunne melkekyr på beite i løpet av få dager, sier Vasdal til Varden. - Uten ytre tegn på dødsårsak. De var friske den ene dagen. Og døde den neste.

 

Barlind hageavfall

 

Vasdal forteller at han fort kom på sporet av en mulig årsak. I en skråning langs hele beiteområdet lå store mengder avkuttede barlindgreiner.

 

- Her må noen fysisk ha lukket seg inn på et område som er avsperret med strømtråd. Og tippet eget avfall på annen manns grunn - rett i matfatet til 12 beitende kuer.

 

Vasdal viser avspiste greiner og kutråkk rundt barlinden. Sågar to kuruker midt i.

 

500 gram dødelig

 

- Jeg tror ikke det er gjort med overlegg, men uaktsomt er det. Faktisk er bare 500 gram barlind nok til å drepe en voksen ku, sier Vasdal som både har hatt Mattilsynet og veterinær på besøk.  Han regner med å selv måtte bære tapene av dyrene av rasen Norsk Rødt Fe.

 

Les hele saken hos Varden

 

Giftighet hos barlind

 

Giftig

 

Både nålene, barken og frøene inneholder alkaloider (A + B Taxiner) som er giftig for dyr (spesielt hester og muldyr), og mennesker. Plantedelene er giftige både i frisk og tørket tilstand. Det hevdes imidlertid at enkelte hjortedyr, samt kaniner og katter skal være motstandsdyktige mot giften?.

 

Alkaloidene gjør at hjertet slår saktere og kan gi hjertearytmier, og giften kan også skape problemer med fordøyelse og hyperventilering. Uttrekk fra 50 til 100 g friskt plantemateriale kan være dødelig dose for et menneske. For hester, kyr og sauer kan inntak av 100 -200 g plantemateriale være dødelig. Forgiftning kan også føre til varige leverskader både på dyr og mennesker. De fleste ulykker skjer ved at små tørkede plantedeler etter beskjæring blandes med høy eller kommer på beiteområder for hester, der barlind blir brukt som hekk rundt beitet.

 

De røde frøkappene som omgir frøene er imidlertid ikke giftig, og er en delikatesse for fugler.

 

Informasjonen over om giftighet er hetnet fra Wikipedia, de gir også mye informasjon om Barlind

 

Mer info om Barlind hos Wikipedia

Annonsører

Samarbeidspartnere