Kun økologiske appelsiner er uten sprøytegift

21.01.2010
Seks ulike appelsinpakker er testet av Søndagsavisen i Danmark og tre av dem inneholder rester av sprøytemiddel. Appelsiner blir sprøytet med giftmidler for å holde sopp og skadeinsekter unna. Rester av sprøytemidler følger med hele veien til forbrukerene, og noen kan være kreftframkallende eller skade menns forplantningsevne, skriver avisen.

 

 Ikke giftmengde over grenseverdiene

 

Søndagsavisen har testet seks nett med ulike appelsiner innkjøpt i supermarkeder.  Tre av dem var økologiske, og tre var konvensjonelle, altså tradisjonelt dyrket. Alle de konvensjonelle prøvene inneholdt rester av sprøytemidler, men ingen overskred grenseverdiene som er satt av myndighetene.

 

 - Der er jo ikke noe sunt med sprøytemiddelrester, men omvendt så er mengden i frukt generelt så lav, at det ikke skulle bety noe, sier Bodil Hamborg, som er farmasøyt i Fødevareinstituttet.

 

Hun forklarer også at cirka 90 prosent av giftrestene sitter i appelsins skall.

 

Unngår giftrester ved å velge økologisk

Vil du helt unngå giftene i sprøytemiddelrester, bør du kjøpe økologisk: Ingen av testens økologiske appelsiner hadde rester av giftstoffer.

 

- Ved å velge appelsiner som ikke har vært i nærheten av sprøytemidler, har man den største sikkerhet, mener formannen for Økologisk Landsforening i Danmark, Evald Vestergaard.

 

 

Å velge økologisk er også viktig for fruktarbeidernes helse 

- Når vi importerer appelsiner, er det viktig å etterspørre produkter som ikke belaster miljøet og arbeiderne som dyrker og plukker appelsinene, sier Vestergaard. 

Se oppslaget i Søndagsavisen her

 

Hvor finner jeg økologiske appelsiner?

Økologiske appelsiner finner du ofte på Coop Mega og Obs, og på Norgesgruppens Meny og Ultra. Hos Coop er de økologiske grønnsakene ofte merket "Coop Änglamark", hos Meny, Ultra og Kiwi har det meste av økologisk frukt og grønt samme type etikett, med påskriften "Økologisk", mens hos ICA innføres merket "I love eco".

Oikos økologiske handleliste finner du her

Annonsører

Samarbeidspartnere