Lær å bygge humlebolig

28.01.2015
I disse dager foregår det kurs i bygging og innredning av humlekasser. Interessen har plutselig tatt helt av, melder foreningen La humla suse. Det er fortsatt ledige plasser noen steder.

Den summende, brummende lyden av solvarm sommerdag. Ja, vi vil ha flere humler i hagene våre, og bønder vil ha flere humler i åkrene, der de har en viktig jobb å gjøre.

Uten humler og bier blir det for eksempel ingen jordbær.

Bygg et humlehjem

Nå fylles kurslokalene over hele landet av folk som gjerne vil lære hvordan de skal ta vare på humler i sitt eget nærmiljø. Den perfekte boligen for humler, hvordan lager du den?

Det er ikke så vanskelig. Men huset, eller egentlig er det ei enkel kasse, må fylles med de rette redematerialene for at humlene skal like seg på visningen og velge å flytte inn.

Humlehjem - La humla suse

Kurs og webverktøy

Hvordan dette skal gjøres, kan du lære på kurs hos La humla suse. Foreningen holder mange kurs framover, og blir interessen stor, kan det bli flere etter hvert, melder foreningen på sin hjemmeside.

De holder også en del kurs for lærere i skole og barnehage, og de holder også egne kurs for bønder flere steder.

Viktige for maten vår

Humler og bier er avgjørende viktige for store deler av matproduksjonen i verden.

Paradoksalt nok er det også moderne matproduksjon som ødelegger for humler og bier.

For eksempel er Biedøden (CCD) en alvorlig trussel mot verdens matproduksjon.

Store områder med monokulturer og bruk av insektgifter og andre sprøytemidler forstyrrer økosystemet og truer de ville humlene.

Også import av spesialhumler til veksthus kan utgjøre en alvorlig trussel mot de ville humlene i områder med mye veksthusproduksjon.

Solhatt - BieplanterDyrk humlemat

Så vil du ta vare på humlene på din lille flekk av jorda: Lær deg litt om humler, meld deg på humlekassekurs, bygg humlehjem og dyrk humle- og bievennlige planter i hagen eller på balkongen.

Det ser fint ut - og du får herlig, sommerlig summing og brumming på kjøpet.

Lær mer om humler på wikipedia HER

Se NRK sin lille filmsnutt om humlekassekursene HER

Frø til humle- og bie-vennlige planter kan bestilles HER

Annonsører

Samarbeidspartnere