Langtidsholdbar mat kan være skadelig både for helse og miljø

09.08.2011
Prossesert mat blir bare mer og mer utbredt. Ferdige måltider med høyt innhold av salt, sukker og fett har bekymringsverdige helse- og miljøkonsenkvenser, rapporterer The Ecologist. Samtidig ser vi at mange hurtigmatkjeder delvis innfører sunnere mat, også økologisk, som igjen betyr at det er mindre prossessert og inneholder mindre tilsetningstoffer, sier ernæringsfysiolog i Oikos - Økologisk Norge, Kari Tande Hansen.

ferdigmat, hurtigmat, søppelmat (ready meals, fast food, junk food) - denne type 'mat' viser seg å ha negatvie konsekvenser for både helse og miljø. Foto: Mari Hult.

Matparadokser

På tross av at markedet for økologisk mat og interessen stadig vokser blant kjendiskokker, øker også markedet for ferdigmat. I fjor var verdien for ferdigmat i Storbritannia 3,3 milliarder pund ( 295, 350 mrd kroner), en økning på 12% siden 2005.

En studie av Mintel  (multinasjonalt konsulentselskap) viser at i Storbritannia spiser 1.8 millioner mennesker et mikrobølget ferdigmåltid hver dag, og at i fjor spiste en av fire en julemiddag som bare bestod av ferdigmat.

Industrien viser få tegn til å begrense seg, strømmen av nye ferdigmatprodukter øker, med mer fokus på bekvemmelighet og mindre på ferskhet og næring: Et pakket smørbrød som holder seg i 14 dager, ferdigmat som ikke trenger å være i kjøleskap men likevel holder seg i et år, ost med holdbarhet på tre år, osv.

 

Smørbrødet helt "på tur"

Hvis det noen gang fantes tegn til at vårt forhold til mat har blitt absurd, så må det ligge i vår manipulering med smørbrødet. Siden det spises over 11 milliarder smørbrød hvert år, er det vanskelig å forestille seg at det trengs noen forbedring av det grunnleggende koseptet. Likevel har selskapet Booker brukt ett år på forskning for å få deres kjøtt og brød til å holde seg "ferskt" i to uker. I 2010 lanserte det amerikanske firmaet Mark One Foods noe de kaller ‘Canwich', et smørbrød med peanøttsmør og syltetøy i hermetisk boks med 12 måneders holdbarhetstid og over 40 stoffer på ingredienslista.

 

Candwich

Et smørbrød i hermetisk boks som holder seg i et helt år, er det fristende? Foto:yousaytoo.com


Helsekonsekvenser

Helseråd fra myndighetene er klare, dietter med mye salt, sukker og fett er koplet til alvorlig overvekt og kroniske sykdommer som diabetes og hjerte- karsykdommer. I følge Verdens Helseorgaisasjon (WHO) forårsaker disse sykdommene 60 % av alle dødsfall i verden.


Amy Anslow i hiSbe, en organisasjon som jobber for for en sunnere og mer bærekraftig matindustri, forklarer - Det finnes ingen studier som direkte kopler prosessert mat med dårlig helse eller miljøproblemer. Det er ikke fordi disse koplingene ikke finnes, men slik det er vanskelig å kople spesifikke værmønstre til klimaendringer, så er det vanskelig å dra en linje mellom det å spise en ferdigpizza og et spesifikt helseproblem. Anslow sier videre at når helserådgivere snakker om dietter med mye salt, sukker og fett, så er det egentlig prossessert mat de snakker om. Informasjonen er ikke så lett tilgjengelig, men man kan likevel forstå sammenhengene om man går litt grundig til verks.

 

Miljøkonsekvenser

Miljømessig er det leverandørkjeden som er problemet, sier Anslow. Masseprodusert mat er avhengig av masseprodusert kjøtt, melkeprodukter og sukker. Alt blir intensivt produsert, og de negative konsekvensene av storskala, industrielt landbruk er godt kjent.


Duncan Williamson er programsjef for bærekraftig forbruk hos WWF. Han er enig og sier: - Det har ikke blitt gjennomført mange studier som ser på sammenhengene mellom prossessert mat og dårlig helse eller miljøskader i noe særlig omfang. Det som finnes er direkte samsvar mellom handelsmønstre og hva folk spiser, matforbruk og helse og miljøkonsekvenser. Det finnes nok indisiebevis for å kunne si at der er en kopling, sier Williamson.

 

Mindre søppel

Et forbud mot prossessert mat er ikke realistisk og debatten går om hva som egentlig er sunt og miljøvennlig. For noen som jobber i helsevesenet er det naturlig å velge fersk- og sesongbasert mat, men for dem som prøver å redusere søppelberget er noen former for prossessering ønskelig.

Langtidsholdbare varer gjør det lettere for små uavhengige butikker å få solgt varene før de går ut på dato. Williamson sier: ‘-Når vi vet at 30% av all mat som dyrkes blir kastet og at forbrukerne igjen kaster 30-40%, så er dette en sak som må gjøres noe med. Prosessert mat håndterer dette problemet'.

 

Hva handler det om?

‘Det som virkelig er viktig er at mat fortsatt skal være mat, altså at den ikke skal inneholde en mengde syntetiske tilsetningsstoffer som både er unødvendig og ofte usunt. Spiser man økologisk kan man være trygg på at maten er helt naturlig', forklarer Tande Hansen. ‘Maten kan gjerne hermetiseres eller syltes, uten at man trenger å bruke 40 tilsetningsstoffer, sier hun.

 

Kutting av kostnader gir dårligere produkter og miljøproblemer

Et dårlig eksempel er det som nå kalles ‘revet' (falsk ost) som brukes på ferdigpizza og i pastaretter. Det lages av vegetabilsk olje og biprodukter fra melk og har minimal næringsverdi, samtidig som det heller ikke er egnet for laktoseintolerante eller veganere. Når vi også vet at palmeolje ofte brukes til å lage ‘revet' og det medfører redusering av regnskog, så har det heller ikke noen miljømessig fordel sammenlignet med virkelig ost. Den eneste hensikten med ‘revet' er dermed å redusere produksjonskostnaden, uten hensyn til tap av kvalitet.

 

 

Les mer hos The Ecologist

Les mer om kasting av mat

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere