Legesjekk på hva du spiser?

09.02.2011
-At kostholdet influerer på helsa vår, er det ingen tvil om. Maten skal være vår medisin. Overlege og spesialist i farmakologi Berit Nordstand ga et spark til sine egne først: «Har dere noen gang vært hos en lege som har spurt dere om hva dere spiser?» – Ingen rakte opp handa på møtet til Økoløft i Vefsen, forteller Karin Stokka til Helgeland Arbeiderblad.

 Maten skal være vår medisin, sier overlege Berit Nordstrand. 

 

Velg råvarer med omhu

Underveis i foredraget fikk vi mange råd med hensyn til sunn mat, sammensetning og mengde og hvilken virkning forskjellige stoffer har i kroppen. Gode råd er eksempelvis å bruke hele råvarer, helst økologiske, som utgangspunkt i matlagingen. Bruk gode oljer, ikke de som er i dunker. Vi blir rådet til å finne fram de gamle kokebøkene igjen, og kanskje salmeboka, for ifølge Nordstrand er det sunt for hjernen å pugge salmevers.

 

Advarslene

Dessuten ser valnøtter ut som en hjerne, og er god for hjernen. Men bare noen gram pr. dag. Unngå posene med ferdige melblandinger, som er tilsatt mengder av gluten og kutt ut posegjær til fordel for fersk gjær. Men framfor alt advarte hun mot sukker og herdet vegetabilsk fett, også benevnt transfett og palmeolje som verstingene i kostholdet vårt, som gjør oss syke og overvektige. Hun kom også inn på en del sykdommer forårsaket av disse, og forskning som viser at omlegging av kosten kan ha svært positiv virkning.

 

Ikke bli lurt

Likeledes ga hun eksempler på hvordan vi blir lurt når vi kjøper produkter som vi tror er sunne. Hun advarte mot alle lightprodukter. Sukker er ikke bra, kunstig sukker er slett ikke bedre. Funlight er en kjemikaliefabrikk, den revne osten i store poser som du har på pizzaen, er ikke ost.

 

Mange hadde mye på hjertet og det summet godt i resepsjonen på hotellet etter foredraget, forteller Karin Stokka til Helegland Arbeiderblad.

 

 

Teksten over er utdrag av innlegg Karin Stokka hadde i Helgeland Arbeiderblad om foredrag ved overlege Berit Nordstrand i Økoløft Vefsen.

Annonsører

Samarbeidspartnere