#Levendematjord: Markkompost for ny nettside

17.03.2015
2015 er FNs Jordår, og i går ble informasjonssiden matjorda.no åpnet. Lanseringen ble markert med åpning av en helt ny binge med markkompost i vestibylen i Statens hus i Drammen.

Mandag ble den nye nettsiden matjorda.no lansert. Fylkesmannen i Buskerud markerte lanseringen med åpning av en binge med markkompost i vestibylen i Statens Hus i Drammen.

Uunnværlig

Nettsiden skal inneholde fagstoff om matjord og vise aktiviteter knyttet til Jordåret. Målet med nettsiden er å fremme forståelse for matjorda som en unik og unnværlig ressurs og spre kunnskap om hva matjorda betyr for oss mennesker i vid forstand.

Åpning av jordåret i Tsatens Hus i Drammen Helen Bjørnøy Øystein Haugerud MarkkompostJord for livet

Fylkesmann Helen Bjørnøy deltok under åpningen og ønsket nettsiden matjorda.no velkommen.

- Denne sida vil være en ressurs i arbeidet med FNs internasjonale Jordår og en viktig del av Fylkesmannens prosjekt «Ta vare på matjorda - Ta vare på deg selv», uttalte hun.

Statlig markkompost

Fylkesmannen ville også gjøre seg nytte av alt matavfallet som produseres i Statens Hus og satte i gang sitt eget jordprosjekt. Nå står markkompost-bingen i vestibylen: En stor kasse som rommer ca 1,5 m3, skal ta unna matavfallet fra huset. Etter hvert som marken fôres, vil bingen fylles med kompostjord av aller beste kvalitet. Helt luktfritt.

Praktisk nytte

Komposteringen vil gi en betydelig reduksjon i avfallet som ellers måtte blitt hentet fra Statens hus. Bingen skal gi verdifull kompost til husets planter og sørge for et enda mer frodig innemiljø. Sist, men ikke minst, gir den konkret og praktisk kunnskap til besøkende og ansatte om kompostering og hvordan komposten kan brukes i ny matproduksjon.

Dette gjør Fylkesmannen som en del av sitt miljøfyrtårnarbeid, samtidig som vi ønsker å vise muligheten for resirkulering av eget matavfall.

Hedersmeitemark

Sist uke ble Øystein Haugerud og Reidun Pommeresche utnevnt til Hedersmeitemarker av Oikos – Økologisk Norge. De mottok prisen Årets Meitemark 2015 for sitt arbeid med å fremme meitemarkens trivsel og utbredelse i Norge. Øystein har hatt økologisk landbruk som sitt arbeidsfelt de siste tyve årene og har jobbet mye med å informere om kompostering, jordpakking, levende matjord og gode forhold for jordliv.

Bredt samarbeid

Nettsiden matjorda.no viser et bredt samarbeid, Oikos er en av samarbeidspartnerne. Nettsiden er et fellesløft for å øke forståelsen av hva matjorda betyr for oss mennesker i vid forstand. Siden eies og drives av Fylkesmannen i Buskerud, men vil være samlende for årets aktiviteter knytt til matjord.

Matjorda.no finner du HER

Les mer om markkomposteringen i Drammen her:

Kryr av mark i Statens Hus

Meitemark på soverommet

Lær mer om kompostering HER

Kilde: Fylkesmannen i Buskerud

Annonsører

Samarbeidspartnere