Liten ekstrapris for hverdags-økomat

19.11.2014
Det er små prisforskjeller mellom økologisk og u-økologisk mat, viser en sammenlikning som svenske KRAV har gjort. De har undersøkt de ti mest kjøpte hverdags-matvarene i Sverige og sammenliknet priser per porsjon.

Svenske KRAV, som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Sverige, har sammenliknet priser på økologisk, KRAV-merket mat med prisene på u-økologisk mat.

Varene som ble sammenliknet er de ti mest kjøpte i dagligvarebutikker i Sverige.

Små forskjeller

Sammenlikningen viser at KRAV-merket økologisk mat koster bare fra noen øre og opp til noen få kroner mer per porsjon, sammenliknet med u-økologisk mat, eller konvensjonell, som er den mest brukte betegnelsen hos oss.

På det meste skiller det knapt en femmer pr porsjon, for laksefilet, og på det minste er forskjellen nede i 28 øre.

Hverdagsmaten teller

- Sammenlikningen viser at det ikke skiller mange kroner mellom økologisk, Krav-merket mat og konvensjonell, sier Katarina Wolf, markedssjef hos KRAV. – Den mest kjøpte hverdagsmaten trenger ikke koste så mye mer om du velger økologisk. Og det valget handler også om miljøet vi lever i og hvordan husdyrene har det på gårdene.

Omsorg på kjøpet

– Når du så i tillegg får omsorg for mennesker, miljø og dyr med på kjøpet, mener vi at KRAV-merket økologisk mat virkelig er verdt prisen, påpeker Katarina Wolf.

– Med resultatet fra denne undersøkelsen, håper vi flere vil oppdage at de faktisk kan velge å spise økologisk og KRAV-merket til hverdags, sier hun.

Da får du fuglekvitter, åpne landskap, biologisk mangfold og usprøytet åker på kjøpet, skriver KRAV.

Smak og pris er viktig

Nest etter smaken, er prisen en av de mest avgjørende faktorene i forbrukernes valg av den ene eller den andre varen. Dette var bakgrunnen for at KRAV ville undersøke de reelle prisforskjellene mellom økologiske og ikke-økologiske varer. Sammenlikningen er gjort i ni ulike butikker flere steder i Sverige, og det er de ti mest kjøpte varene som er sammenliknet.

KRAV er Sveriges mest kjente miljømerking for mat, bygd på økologisk grunn med spesielt høye krav til dyrevelferd, helse, sosialt ansvar og klimapåvirkning.

Kilde: Pressemelding fra KRAV

Annonsører

Samarbeidspartnere