Løft for Økoløft

08.02.2009
Mandag og tirsdag samles alle Økoløftkommuene i Trondheim for kompetansepåfyll og for å klargjøre arbeidsstrategier fremover. Dette er den største kampanjen på det økologiske området i Norge når en ser på hvilken støtte som er lagt ned i dette fra det offentlige. 52 kommuner er med!

Bildet er Kylingannonsen brukt under - Naturlig bortskjemt mat kampanjen - laget av Virtual Garden 

Sprik

 Foreløpig spriker informasjonen sterkt i hvor stor grad kommunene er villige til å ta noen forpliktelser for å følge opp målene bak kampanjen. Regjeringen gjennom LMD og KRD støtter kampanjen med 10 millioner pr år i 2008 og 2009.  Det kommer forslag om at årets jordbruksforhandlinger skal bidra til å forlenge prosjektperioden for 2010.

 

Vurdering

 Oikos forventer gode resultat av kampanjen og vil i følge Reidar Andestad vurdere effekten av den etter blant annet følgende målbare kriterier:

  • Vekst i bruk av økologisk mat i kommunens storkjøkken og kantiner
  • Vekst i antall økologiske produsenter
  • Vekst i omsetningen av økologisk mat i dagligvaremarkedet i kommunen
  • Flere økologiske virksomheter
  • Økologisk skolefrukt i kommunens skoler og barnehager

 

Strategien bak Økoløft

Strategien er å gjøre disse Økoløftkommuene til mønsterkommuner for oppfylling av den økologiske målsettingen.  Kommunene har laget prosjektplaner og de har kunne blitt godkjent når det foreligger forpliktende målsettingsvedtak i kommunestyrene på at kommunene vil priorotere å følge opp dette.  Dette gjenstår nå å få bevist i praksis.

 

Dyktige kampanjeledere

En rekke dyktige medarbeidere er rekruttert til kampanjeleder funksjonene i kommunene.  Men så langt har avtaler på offentlige innkjøp vært en av de svakeste sidene ved oppfølgingen av regjering mål om at 15 % av matforbruket skal være økologisk i 2015.

 

Mer informasjon finnes på http://www.slf.dep.no/

 

 

Inspirasjon fra Oikos festivalprosjekt

Festivalprosjektleder Idun Leinaas fra Oikos er en av innlederne på samlingen.  Hennes jobb er å bibringe de mange positive erfaringene med å prioritere økologisk mat på musikk og kulturfestivaler, slik at kommunene kan bruke denne erfaringen i sitt arbeid.  Fagsjef Jon Magne Holten fra Oikos blir også med på samlingen.  Oikos vil tilby kommunene assistanse så langt kapasiteten rekk

 

Prosjektkommuner og bevilgning 

Oversikt over foregangskommuner som tildeles midler for utvikling

av produksjon og forbruk av økologiske matvarer.

 

 

Østfold

Spydeberg 250 000

Trøgstad, Eidsberg 372 000

 

Akershus

Aurskog-Høland 750 000

 

Hedmark

Tolga 460 000

Ringsaker 700 000

Grue, Våler, Åsnes 700 000

 

Oppland

Gran, Jevnaker, Lunner 850 000

 

Buskerud/Vestfold

Drammensregionen (7 kommuner) 990 000

Hurum, Røyken, Lier, Drammen, Nedre Eiker,

Sande, Svelvik

 

Telemark

Sauherad 800 000

Fyresdal 198 000

'

Aust-Agder

Arendal og Grimstad 700 000

 

Rogaland

Stavanger og Sandnes 1 300 000

Utsira 100 000

 

Hordaland

Kvam 800 000

Voss 800 000

 

Sogn og Fjordane

Balestrand 250 000

Aurland 454 000

 

Møre og Romsdal

Tingvoll, Vestnes, Gjemnes 1 200 000

Sykkylven 1 000 000

Ørsta 535 000

 

Sør-Trøndelag

Ørland, Bjugn 280 000

Trondheim, Selbu, Holtålen, Melhus 1 300 000

Rissa 900 000

 

Nord-Trøndelag

Fosnes, Namdalseid (Overhallaregionen) 396 000

Snåsa 275 000

Nærøy 300 000

 

Nordland

Vefsn 380 000

Nesna 590 000

Hemnes 120 000

Vestvågøy 638 000

 

Troms

Nordreisa, Kåfjord 555 000

 

Denne listen ble offentliggjort av SLF den 4. juni 2008

 

 

Fylke Kommuner / prosjektområder Tilskudd 2008/09

 

 

Økoløft i kommuner

 

Annonsører

Samarbeidspartnere