Luke 7: Slipp høna fri

07.12.2010
Hva som kom først av høna og egget, er ikke godt å si. Men noen av oss liker at høna har det bra når hun legger egget. Bra, betyr blant annet at hun har plass til å bevege seg - også utendørs, skriver Inga Marte Torkildsen på sin bloggside. Dermed støtter hun Oikos og Dyrevernalliansens krav om merking av burhønsegg i Norge.


Inga Marte Torkildsen vil ha EU-bestemmelsen om merking av burhønsegg i Norge og tror det vil fremme dyrevelferd og øke omsetningen av økologiske egg.  Hun vet det kanskje ikke, men hun støttes av Rema 1000, Dyrevernalliansen og Oikos. Foto: Oikos.

Norge dårligere enn EU

-Jeg er mot EU, bl.a. på grunn av det enorme byråkratiet, detaljstyringa og at hensynet til kommersielle interesser har en lei tendens til å fortrenge hensynet til miljø, helse - og dyrevelferd. Men: Noen ganger har EU gjort grep det kan være verdt å lære av, som i denne saken om egg og høner. I EU-landene skal nemlig eggekartongene merkes med "Egg fra burhøner", "Egg fra frittgående høner innendørs" eller "Egg fra frittgående høner med utemuligheter". Disse reglene gjelder ikke uten videre for Norge, fordi de ikke er inntatt i EØS-avtalen. Norske forbrukere får derfor dårligere informasjon om egg enn andre europeere. Og hønene får færre allierte i bevisste eggelskere ved butikkhylla.


Dårlig merking gir høyt salg av burhønsegg

 
Norge har en lavere andel frittgående og økologiske høner enn Sverige og Danmark, og det er sannsynlig at en del av årsaken er manglende merking. I Norge står 71,5 prosent av alle hønene i bur. I Danmark gjelder dette 59,5 prosent av hønene, mens andelen i Sverige er 39,4 prosent.

 

 

Her finner du hele hennes blogg og kalenderside

 

Her finner du mer om burhøns og merking av egg og Rema 1000s holdning til dette

 

Har du ikke fått med deg Christine Kohts økoshow med høner og mer må du gå til VGTV

 

Annonsører

Samarbeidspartnere