Lyst på noe nytt

08.05.2017
Det økologiske utvalget i butikkenes frukt- og grønnsakshyller er på denne årstiden nesten bedrøvelig sparsommelig. Mens vi venter på vårens grøde, spiser lagringsgrønnsaker og kanskje er litt skuffa og småirritert fordi fryste økologiske grønnsaker ikke er lett å finne, kan vi spe på med grønnsaker fra vårens nykommer på pizzafronten. Det har også kommet andre spennende produkter i 2017. En og annen overraskelse også.

Øl og pizza, vin og cola, uhomogenisert lettmelk og chips (alle liker melk til noe), iskrem, hvetecrisp og peanøttsmør med rosiner, ølbrød, surdeigsbrød og buljong. Det er noen av de økologiske produkter som har funnet veien til butikkhyllene de siste månedene. Vi håper du finner dem i hyllene, tar dem med hjem og prøver.

Vegetarpizza fra Orkla
Med 175 gram grønnsaker inkludert tomatpuré, bidrar den Ø-merkede Pizzabakeriet Grillede Grønnsaker økologisk, med en god andel av anbefalt mengde "fem om dagen" grønnsaker og frukt. Pizzaen inneholder spinat, broccoli, squash, rød paprika og gul paprika, samt økologisk tomatpuré, mozzarella, mel og krydder. Så vidt vi kjenner til er det den første økologiske frossenpizzaen i Norge og unik i sitt slag.

Både Hansa og Ringnes har lansert økologisk pils som sikkert passer god til den økologiske vegetarpizzaen. Den fra Ringnes er til og med ufiltrert, for dem som ønsker en litt røffere variant. Vinmonopolet følger med på trendene, og vår søken etter det naturlige og ekte bidrar til at de tar inn stadig mer økologisk vin.

Simply Cola
Grans fra Sandefjord hadde en gang økologisk brus og Sylte fra Molde har i dag de to variantene bringebær og hyllebær. At Red Bull skulle komme etter med en cola-variant i 2017 var litt uventet. Simply Cola er ikke en energidrikk. Den ble lansert i Østerrike i 2008, og den økologisk varianten av produktet kom nå i år. I tillegg til 19 økologiske ingredienser, blant annet sukker fra sukkerbete og karmellisert sukkersirup, inneholder den alpevann.

Gardsmjølk fra Røros og juice fra Sunniva
Mens vi venter på en ny økologisk ost fra Rørosmeieriet, skjer det andre ting hos dem på produktfronten. Smøret har fått ny emballasje, men en langt større begivenhet var lanseringen av uhomogenisert økologisk lettmelk med 1,5% fett i februar. Mange har savnet melk uten homogenisering etter at Dalsgården, en tilsvarende økologisk variant fra TINE, forsvant fra markedet på 90-tallet. Melka har i følge meierisjefen, fått kjemperespons lokalt, men er foreløpig bare inne i et begrenset antall butikker. Meny er en av de som har fått. Uten homogenisering flyter fløten opp, så kartongene må gjerne ristes litt før bruk. Du kan lese mer om melka og homogenisering her.

Økologisk appelsinjuice har vært i hyllene en stund, men nå har Sunniva i TINE-familien kommet etter med sitt første økologiske juiceprodukt. Den er laget fra konsentrat og lanseres 49 år etter orginalen. Sunniva Original Økologisk Appelsin finner du eksklusivt i Coop.

Mer chips
Sørlandschips, fortsatt i samarbeid med Rema, følger opp lanseringen i fjor høst med nok en økologisk chips. Vi er usikre på hvordan det har gått med fjorårets to varianter, men denne gangen er det en Rotfruktchips bestående av rødbete, gulrot, pastinakk og potet som forsøkes i serien Bondens beste. Det følger også med to nye kryddermikser i samme serie; Mexican og Paprika. Spennende!

Brød og knekkebrød - med peanøttsmør
Lantmännene Unibake følger opp Mesterbakerens satsing på økologisk fra i fjor. De kommer med en ny serie med navn Wellbreads: glutenfri, økologisk og hvetefri. De økologiske variantene er et ølbrød med sødme og saftighet og en surdeigsbaquett med rug og hvete.

Wasa kom med Eko crispy rug i 2016. Årets nykommer er en hvetevariant av samme. Haugen-gruppen utvider sitt sortiment av økologisk peanøttsmør under merket Green Choice med variant med hakkede rosiner. Det passer både til brød, knekkebrød og som snack.

Is til dessert
Nesten for ny til å komme med her er Kolonihagens fire økologiske iskremvarianter med smakene pistasj, sjokolade, jordbær og vanilje.  Kremfløten kommer fra gressfôrede Jersey-kuer. Isen er den første produktnyheten fra Kolonihagens samarbeid med Rema, og skal etter planen finnes i alle Rema-butikker over hele landet. Kanskje et førstevalg til 17. mai. Småis er også under planlegging.

Vi har tidligere skrevet om den økologiske isen til Hennig Olsen Is i Dyreparken i Kristiansand. I år har de relansert dessertis-serien Dugg, der de bruker økologisk yoghurt fra Rørosmeieriet. De andre ingrediensene er også av beste kvalitet, men ikke økologiske. Dvs. at du ikke finner Ø-merket på emballasjen, men kan lese deg til den økologiske yoghurten i innholdsfortegnelsen. Å bruke en økologisk ingrediens sammen med konvensjonelle og dermed ikke kunne bruke Ø-merket, er så langt vi kjenner til, noe nytt som kanskje flere kunne vurdere. Dugg kommer også som småis.

God nyhet er det at også Diplom-Is nå forsøker seg med økologisk. Noen husker kanskje iskremprodusenten Døla-is som holdt til på Lillehammer og ble nedlagt i 1993. Nå lanserer Diplom-is en serie boksis under navnet Døla-is. Vanilje-varianten i denne serien er heløkologisk og med Ø-merke.

Ellers er utvalget i økologisk is i Norge allerede betydelig og av høy kvalitet. Du finner en oversikt over dem i Økoguiden her.

Det blåser østavind
Når en skriver om lanseringer er det også fristende å skrive om ikke-lanseringer. TINE vipper på kanten av èn økologisk lansering så langt i 2017. Den nye, lagrede osten fra Sømna på Helgelandskysten, har fått navnet Østavind, ikke Vestavind som mange ble så glad i for noen år siden. En stor og grønn Ø dominerer på forsiden. Hadde vi ikke visst bedre, hadde det vært nærliggende å gjette på at det her var en økologisk ost. Men osten var god. Vi lever i håpet.

Vi har ikke skrevet om alt. F.eks. ikke om den økologiske grønnsaks- og kyllingbuljongen fra Nestlé-eide Maggi eller GoGreens to nye økologiske og glutenfrie pastavarianter. Penne Linser med røde linser og bokhvete og Fusilli Erter med erter, bokhvete og quinoa. Lista er mye lenger, men et sted må en sette stopp. Det kommer nye sjanser til høsten.


Les mer om lanseringer vår 2016 her og høst 2016 her.


Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Orkla

Annonsører

Samarbeidspartnere