Mange gode grunner til å velge økologisk

19.10.2010
- I Oikos -Økologisk Norge er vi overrasket over funnene i den nye danske rapporten om grønnsaker som Dinmat i dag har presentert i Adresseavisen, sier markedssjef Kristina Alnes. Rapporten fra det danske Fødevareinstituttet viser ikke flere vitaminer og antioksidanter i økologisk enn i konvensjonelle grønnsaker. Dette strider imot funnene i den største EU-undersøkelsen av økologisk mat, QLIF, som viste positive funn for økologisk mat.

 Gevinster ved økologisk mat

-Ved å velge økologisk slipper en å få i seg sprøytemiddelrester, skadelige e-stoffer, uheldige fargestoffer og en fremmer et bedre miljø og dyrevelferd. Så det er mange grunner til å kjøpe økologisk mat. I Oikos - Økologisk Norge vil vi nå studere den danske rapporten opp mot andre rapporter med positive konklusjoner, når det gjelder vitaminer og antioksidanter, sier Kristina Alnes.

 

Hvorfor økologisk dyrking ofte gir bedre resultat

- Vår erfaring og logikk tilsier at økologiske planter basert på naturgjødsel og jord med vekstskifte, uten kunstgjødsel og sprøytemidler, er sunnere enn konvensjonelle. Økologisk frukt og grønt vokser ofte noe langsommere enn konvensjonelle vekster, de lar røttene gå lengre ned i jorden og de tar opp mer næringsstoffer enn ved konvensjonell produksjon. Dermed blir det ofte mer smak og mer antioksidanter og vitaminer i økologisk produksjon.

 

 

Her er link til oppslaget i Adresseavisen.

 

Her er link til iknfo om den danske rapporten:

 

Her er link til presentasjon av funnene.

 

Funn i andre undersøkelser

Den største undersøkelsen i EU som kom ifjor, viser at økologisk mat inneholder flere antioksidanter, mer vitaminer og mindre av sprøytemiddelrester og tungmetaller enn konvensjonell mat, sier Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge i en kommentar. Denne undersøkelsen, QLIF, sammenligner økologisk mat og konvensjonell mat i en rekke europeiske land. I rapporten i år fra Obamas kreftpanel, anbefaler de forbrukerne å velge økologisk mat for bl.a. å forebygge kreft.

 

Her finner du også link til resutatene av den store EU-undersøkelse, QLIF, QualityLowInputFood

Annonsører

Samarbeidspartnere