Mange grunner til å velge økologisk melk

22.09.2010
Det er en rekke gode grunner til å kjøpe økologisk melk fremfor den konvensjonelle, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Markedssjef Kristina Alnes på økohandel i Danmark. Nå ber hun norske forbrukere om å velge økologisk melk i butikken.
Foto: Oikos - Økologisk Norge.Oikos oppfordrer forbrukere til å velge økologisk melk i butikken.  Siden Coop har kommet med en ny prisgunstig økomelk i mange av sine butikker, har vi muligheten til å velge mellom flere typer økomelk, sier Alnes. Tine har økologisk lettmelk i nesten alle butikker i Norge og på det sentrale Østlandet kan du i butikker med godt utvalg også finnes Tines økologiske skummetmelk.

 

Derfor bør du velge økologisk melk

  •   Økologiske kyr spiser i snitt mer gress og kløver, og mindre kraftfôr enn konvensjonelle, dette er gunstig for kvaliteten på melka.
  • Kraftfôret som økologiske kyr får er laget av økologisk korn som dyrkes uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Fôret vil derfor ofte inneholde mindre av uønska sprøytemiddelrester og soppgifter.

  • Økologiske melkekyr er sikret å komme ut i hele beitesesongen. Flere og flere norske kyr holdes i store fjøs med melkerobot, der det ikke er krav om at kyrne skal ut på beite.  Hvis økokyrne holdes i båsfjøs skal de luftes minst to ganger per uke i vinterhalvåret.

  • Økologiske kalver får die moren i minimum tre dager, dette får ikke konvensjonelle kalver.

  • Ofte vil økologiske kyr melke noe mindre enn konvensjonelle på grunn av mindre intensiv drift og mindre kraftfôr, men økologiske kuer har lengre levetid. Moderat melkeproduksjon og mosjon reduserer faren for sykdom.

  • Siden økologiske gårdsbruk ikke bruker kunstgjødsel som er svært energikrevende å produsere, vil det være mindre klimagassutslipp per arealenhet i økologisk drift.

  • Siden økologiske gårder ikke bruker kjemiske sprøytemidler, forurenses vann spesielt og miljøet generelt  mindre enn ved konvensjonell drift.

  • Internasjonalt er det dokumentert at økologisk melk inneholder mer av fettsyrene CLA og omega-3.  Høyt innhold av CLA og omega-3 kan være gunstig for å forebygge hjerte- og karsykdommer og kreft.  Noen målinger viser at økologisk melk inneholder mer vitamin E. I Norge har en så langt ikke kunne dokumentere slike forskjeller, sannsynligvis fordi norske kyr til nå i større grad har beitet og fått mer grovfôr fra eng.

  • Kjøp av økologisk melk og økologiske melkeprodukter bidrar til at flere gårdsbruk i Norge kan drives økologisk og dermed mer miljøvennlig.

 

 Jakob Bjerkem styreleder i Oikos- Økologisk Norge. Foto: Aina Bye
J
akob Bjerkem er økologisk melkebonde, økoforbruker og styreleder i Oikos - Økologisk Norge, foto: Aina Bye.

Følgende økologiske melkeprodukter finnes på det norske markedet:

Melk: Tine økologisk lettmelk (hele landet og i de fleste butikker), skummet økologisk melk (Østlandet og større butikker).  Coop og Rørosmeieriet har  økologisk ekstra lett melk under Coops merkenavn Änglamark.

 

Andre økomelkprodukter fra Tine: kefir, norvegia ost, økologisk lettrømme, Dovre øko brie, fruktyoghurt 4-pakke, økologisk skolemelk med bringebærsmak (hele landet), økologisk skolelettmelk (Midt-Norge).

Økomelkprodukter fra Rørosmeieriet: økologisk ekstra lettmelk for Coop med merket Änglamark, tjukkmjølk, tjukkmjølk med smak, skjørost, Røros smør, Røros rømme, Røros gom og Cottage Cheese, blir laga av økologisk råstoff. Melken som brukes i produktene er pasteurisert og homogenisert.

Fra mindre produsenter: Derinngarden har ulike oster, Den Blinde ku, Eggen gårdsysteri, Hemsedal meieri, m. fl.

 

Les artikkel om økologisk melk og melkeproduksjon hos Agropub

 

Mer informasjon på http://www.oikos.no/, kilder for informasjonen over, www.agropub.no, www.melk.no, www.rorosmeieriet.no, www.tine.no

Annonsører

Samarbeidspartnere