Mat er kultur

28.05.2011
Ord til ettertanke og en nydelig oppskrift på seifilet. God helg!

Bilde: Oikos - Økologisk Norge


Teksten er skrevet av Kari Trætteberg, Oikos Trondheim og omegn

 

Vi er en del av verden.  Lufta vi puster i, vannet vi drikker og maten vi spiser deler vi med alle de andre levende vesenene som er med å gjenskape jorda vi bor i og på, hver dag, hvert øyeblikk. Av og til er det lett å kjenne det. Man kan for eksempel ha tilgang til fjord, båt og fiskestang og fiske småsei. Man kan gjøre opp bål i fjæra og koke småsei i sjøvann, spise fra ryggbeinet med fingrene, hive restene til måsen og kjenne helt klart og enkelt: Mett. Fort. Koselig.

 

Vi i verden - her og nå.

 

Andre ganger kan det være lenger unna. Hverdag, b-ord: Bussen, barnehagen, butikken, bæreposene... Livet går videre og mat må vi ha, mett! Fort! Kokken sier at det går like fort å lage mat fra grunnen som å kjøpe ferdigmat: Dyr, overinnpakket, oversaltet, overkonservert, full av ingredienser, skumle saker. Og så deltar man litt i verden, i sin egen hverdag og i kretsløpet av næring. 

 

Mat er kultur, du er hva du spiser, for eksempel kan man spise seibiff. Godt, billig, sunt, nært. Ingen sei går jorda rundt før den ender opp i frysedisken. Hvis man ikke henter selv i havet, har de seifilet i fiskedisken, eller frosset i blokk. Melk, smør, potet og gulrot fins økologisk greit tilgjengelig, løk også for mange. Har man dyrket grønnsakene på egen kompost kan man kanskje gå i kjelleren i stedet for på butikken, veldig nært! Og energisparende.

 

Seibiff


400 - 500g seifilet
1-2 løk
2-3 gulrøtter
poteter
hvetemel
salt, pepper
smør
fiskebuljongterning
melk, ikke ekstra lett (øko-lett er bra, helmelk også)

Del løken og fres den myk (ikke for sterk varme).
Sett på potetene; legg i gulrot etter 10 minutter, eller rasp dem og server rå
Skjær fisken i passe stykker, ha på salt og pepper, vend i hvetemel.
Stek fisken i smør på ca 7-800W (ganske sterk varme) til gyldenbrun. Snu stykkene. Ha i 30g smør og en knust fiskebuljongterning, og hell på melk til passe smak. Skru ned varmen til laveste innstilling og la det hele trekke ca 10 minutter. Ha over den ferdige løken og spis.

Følgende passer også til:             blomkål          broccoli               hodekål
Dampetider:                               10 min.           5 min.                25 min.

Økologiske, eller helt ferske, grønnsaker kan være ferdig fortere.

Ungene spiser seibiff. Det blir aldri saus igjen. Mett, fort, godt, nært. Vi i verden: Vill fisk, tam ku, kompost, jord, sol, vind og vann. Og kokken vet mer: Ikke alle mager er like. Ikke alle tåler melk. Sei stekt med løk og eplebiter er også godt. Og fort. Norske økologiske epler - kanskje fra en hage nær deg? 

 


Annonsører

Samarbeidspartnere