Mat nok til alle

26.11.2009
- Moderne økologiske metoder gir større avlinger for bøndene i utviklingsland, sier Niels Halberg til Oikos-magasinet Ren Mat. Han er forskningsleder i Danmark for ICROFS, internasjonalt økologisk forskningssenter.

Intervjuet med Halberg står i siste utgave av Ren Mat, som nå er på vei til abonnenter og Oikos-medlemmer. Denne utgaven av Ren Mat blir også distribuert som bilag til Bondebladet i 13 fylker.

Bildet er fra økologisk landbruk i Uganda.

 

 

- I de områder av verden hvor utbyttene er lavest, for eksempel i det sørlige og østlige Afrika, er det dokumentert at agronomiske metoder uten bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler øker produksjonen av mat, sier Halberg til Ren Mat.


- Millioner av småbønder i verden har verken adgang til eller råd til å kjøpe kunstgjødsel, såfrø eller sprøytemiddel. For dem representerer de økologiske metodene en mulighet til å produsere mat på et lite jordstykke uten større investeringer. En betydelig barriere er imidlertid at de økologiske metodene krever mye kunnskap. Dermed er det behov for et veiledningsapparat, og dette koster penger, sier forskningsleder Niels Halberg.Magasinet Ren Mat får du ved å være medlem av Oikos eller ved å abonnere.


Medlemskap kan du tegne her.


Flere av oppslagene i Ren Mat fungerer som motsvar til påstander som Jens B. Aune ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier (NORAGRIC) kom med i en kronikk i VG 19.november.

 

Se Berit Swensens svar på Jens B. Aunes kritikk av økologisk lansbruk.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere