Matomsorgspris til heløkologisk kjøkkensjef

27.10.2014
Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen ved heløkologiske Fosen Folkehøgskole er blitt tildelt Matomsorgsprisen 2014. Vangen har sørget for Debio-godkjenning av kjøkkenet og serveringsmerket i gull. Oikos - Økologisk Norge gratulerer!

– Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen ved Fosen Folkehøgskole i Rissa i Nord-Trøndelag er blitt tildelt Matomsorgsprisen 2014. Han får prisen for sin kunnskap, allsidighet, kvalitetstenkning og nyskapning, samt evne til å skape nysgjerrighet hos ansatte, elever og lokalbefolkning, skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen. Prisen deles ut av Kost og ernæringsforbundet.

– Vangen har gått i bresjen og stimulert til sunnere kosthold, ikke bare på Fosen folkehøgskole, men også på folkehøgskoler generelt, skriver forbundet i en pressemelding.

En drivkraft

Rektor ved Fosen Folkehøgskole, Wiggo Sten Larsen, sier at Vangen har vært en drivkraft utenom det vanlige i arbeidet med å bygge opp og videreutvikle skolens heløkologiske matprofil som en sentral del av skolens drift.

Vangen har både sørget for både Debio-godkjenning av kjøkken og måltider, men også at skolen kan skilte med serveringsmerket i gull (90 % prosent er økologisk) og har en unik holdning til både foredling og kvalitetsmessig bruk av råvarer. Han har klare holdninger til bruk og kast av mat, og all restemat brukes på en god og forsvarlig måte.

Øko på lavt budsjett

Vangen har vært kjøkkensjef på skolen i Rissa i Trøndelag de siste 10 årene, der han blant annet har bygd opp det nyskapende undervisningstilbudet «Mat – fra jord til bord».

– Kjøkkendrift og matservering ved folkehøgskoler har ofte blitt sett på som litt traust og kjedelig, men Vangen har løftet dette til nye høyder her på skolen, sier rektor Larsen. – Det som produseres, lages og serveres her, er like bra som det som serveres i hotell- og restaurantbransjen. Dette til tross for et begrenset budsjett på beskjedne 65 kroner dagen per elev.

Inspirerer unge

Som skoler med internat, har folkehøgskolene en unik mulighet til å inspirere og lære elevene, de fleste i 19- til 21-årsalderen, om mat, matkultur, bruk og foredling av råvarer og holdninger til en økologisk og bærekraftig matkultur for fremtiden.

Elevene på Fosen tar del i hele prosessen, fra slakting til maten er servert. På denne måten kommer de tett inn på livet og naturen. De slakter dyra, fisker fisken, og dyrker grønnsaker og sanker bær. Foruten de elevene som går på matlinja, blir alle elevene ved skolen involvert i Vangens mat og opplæring på et eller annet vis i løpet av årskurset. Enten i form av kortere kurs, temaperioder og valgfag – eller som kjøkkenansvarlige på ukesbasis. Skolen har egen linje for økologisk jordbruk.

Det er Kost- og ernæringsforbundet som står bak pristildelingen.

Les mer om prisen og tildelingen HER

Annonsører

Samarbeidspartnere