Matprisen til Heidi Bjerkan

14.11.2017
Tidligere kjøkkensjef på Slottet og primus motor bak blant annet restauranten Credo og Vippa Oslo, Heidi Bjerkan mottok årets Matpris under utdelingen på Vippa Oslo i går kveld for sitt arbeid med økologisk og bærekraftig mat.

Kokker, produsenter, fagfolk og forbrukere møttes til en festaften på Vippa Oslo for å hedre de som brenner for å lage bærekraftige måltider rundt om i landet. Mataktivisten Mathias Steinbru ledet ordet under utdelingen, publikum fikk smake restemat og fylle poser med økologiske grønnsaker fra Ramme gård.

Pioner innen bærekraftig mat
- Det er så artig å bli anerkjent for det man brenner for. Også håper jeg det også hjelper å synliggjøre produsenter, sier Heidi Bjerkan til Dn.no. Bjerkan viser en tydelig sammenheng mellom alt som skjer på jordet til det hun setter på bordet, skriver juryen i sin begrunnelse. Hun gjør en betydelig innsats for å trekke frem produsentene hun samarbeider med, og har skapt samarbeidsformer hvor gårder og restauranter utgjør et felles team.
Juryen beskriver Bjerkan som en pioner; hun har evnen til å fornye seg selv og de rundt seg, samtidig som bærekraft, samhold og felleskap er sterke verdier i hennes arbeid. Bjerkan var kjøkkensjef på Slottet før hun startet restauranten Credo og Jossa mat og drikke i Trondheim. Bjerkan står også bak Vippa på Vippetangen i Oslo, sammen med Erlend Mogård-Larsen.

Hedret og utfordret
Det var flere som ble hedret under Matprisen. Kunnskapsbasen Agropub stakk av med prisen for Årets forskningsformidler, og Gry Hammer ble Årets blogger for Fra jord til bord. Gutta bak Indre Oslo Matforedling fikk prisen Årets produsent for sitt arbeid med råvarer som ellers blir dumpet på matmarkedet. Debioprisen gikk til kantinebyrået Du Godeste som prinsippfast lager sesongbasert mat fra bunnen av. Restauranten Lysverket i Bergen ble Årets kjøkken for sitt bruk av lokale råvarer, gjennom samarbeid med lokale bønder, fiskere og fangstfolk. Grønn barneby Trondheim har arbeidet for at 200 skoler og barnehager i Trondheim kommune har fått den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft, Grønt Flagg, og mottok Barne- og ungdomsprisen. Norges Sjømatråd fikk utfordringen videre fra Tine gjennom Utfordrerprisen og juryen håper at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best praksis i de etablerte næringene.Matprisen er arrangert av DebioInfo og ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og hedrer aktører som bidrar til økt forbruk av økologisk mat, arbeider for å lage bærekraftige måltider og de som bidrar til samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse. Årets prisutdeling var det fjerde arrangementet i rekken.

matprisen.no

Tekst Lotte Shephard / Matprisen

Foto Joachim Sollermann

Annonsører

Samarbeidspartnere