Matprisvinnere fikk utfordringer med videre

31.10.2014
I går kveld ble Matprisen 2014 delt ut i fem kategorier. Vinnerne er så ulike virksomheter som et sykehus, en gård, en festival, en hotellkjede og en statsbedrift. Noen av dem fikk utfordringer med på veien. Oikos gratulerer alle vinnerne av vel fortjente priser!

Matprisen 2014 ble i går kveld delt ut til fem mataktører som alle har gjort en spesiell innsats for å fremme bruk av større andeler med økologiske råvarer i bærekraftige menyer.

Juryen har blant annet plukket ut prisvinnere i kategoriene enkeltvirksomhet, kjede og arrangement.

Store aktører

Gjennom prisutdelingen MATPRISEN 2014 ønsker initiativtakerne ØQ og Debio å framheve innovative og gode eksempler på bærekraftige menyer og økologisk mat i storhusholdninger. I sine begrunnelser sier juryen blant annet følgende:

Vinneren i kategorien årets enkeltvirksomhet er St. Olavs Hospital i Trondheim, som har som mål å servere 30 prosent økologisk mat til sine pasienter. Der er ikke mat et nødvendig onde, men en av bærebjelkene i behandlingstilbudet. Sykehuset får Matprisen for på en utmerket måte å sette likhetstegn mellom mat og helse, for å dele sin kunnskap, og for å fungere som en ledestjerne for landets øvrige sykehus.

Inspirasjon til videre arbeid

Kjøkkensjef Gunnar Kvamme var rørt og veldig glad for prisen, han jublet og takket spesielt Liv Solemdal fra Bioforsk Økologisk. Hadde det ikke vært for Liv, så hadde jeg ikke stått her, sa Kvamme. - Vi har jobbet med økologisk mat i 12 år på St.Olavs hospital, og dette inspirerer til videre arbeid. Vi trøndere har tolmod og vi gir oss ikke, avsluttet han til stor applaus.

Årets kjede er Nordic Choice Hotels som har vist at de tar klimautfordringene på alvor, og på sine 80 hoteller i Norge har iverksatt en rekke tiltak for å redusere karbonavtrykket og servere kundene sine bærekraftig mat. Vinneren ble som første hotellkjede tildelt Debios serveringsmerke i bronse for bruk av minst 15% økologiske råvarer i maten. Som Norges største hotellkjede spiller de slik en viktig rolle i å synliggjøre og øke forbruket av økologisk mat.

Utfordrer arrangements-vinner

Vinneren av prisen Årets arrangement, fikk en utfordring fra juryen med på veien:

- Med tanke på arrangementets 200 000 liter solgte øl og dermed store påvirkningskraft, vil juryen utfordre både prisvinner og sertifiseringsmyndighet til å rette fokuset sitt også på drikkevarene i fremtiden.

Prisen «Årets arrangement» gikk til Øyafestivalen, som ble Debiosertifisert svært tidlig, har Debios gullmerke for over 90 prosent økologisk mat og har en gjennomgående miljøprofil. Med over 85 000 besøkende lager festivalen et solid, avtrykk gjennom å øke etterspørselen voldsomt etter bærekraftige landbruksvarer i perioden før og under arrangementet.

Gulrot

Juryen hadde også en "utfordringspris" å dele ut, som en høythengende gulrot å strekke seg etter, for økoaktører som juryen mente kunne trenge det. Blant de nominerte i denne kategorien var virksomheter som Tine, Orkla, Nortura og Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I juryens begrunnelse for denne gulrota, het det blant annet at aktøren med sin monopolstilling har en ekstraordinær forpliktelse i å formidle en bredde i sitt sortiment og til å sette fokus på bærekraftige varer. Juryen ville også utfordre vinneren til å informere befolkningen om hva som faktisk er i varene de selger og hvorfor man som kunde skal velge økologisk fremfor andre varer.

- Aktøren kan selv gå i spissen for innholdsfortegnelse på produktene sine, på lik linje med retningslinjene som i dag finnes for matvarer, mente juryen.

Den høythengende gulroten Årets Utfordring, gikk derfor til Vinmonopolet.

Soyafri inspirator

I tillegg delte juryen ut prisen til Årets inspirator. Denne prisen gikk til en virksomhet som juryen betegnet som et flaggskip i bærekraftig matproduksjon i Norge, Holte gård. Juryen framholdt særlig hensynet til dyrevelferd som gjennomsyrer hele produksjonen og at gården nå, etter lang tids arbeid med fôrprodusenten, på eget initiativ og som første kyllingprodusent i Norge, har fjernet all soya fra fôret.

- Overdreven bruk av importert soya er et enormt klima- og helsemessig problem i dagens landbruk, framholdt juryen i sin begrunnelse.

- Gjennom formidling av dette på emballasje til forbrukere, samt signaleffekten til såvel fôr- som råvareprodusenter, mener juryen at vinneren av Årets inspirator-pris kan ha en betydelig påvirkning i arbeidet for et mer bærekraftig landbruk.

Holte gård vinnere

Bakvendt om mat

Egentlig burde mat med kunstige tilsetningsstoffer og mat dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler ha vært den maten som måtte ha en egen sertifiseringsordning, skriver initiativtakerne bak prisen i en pressemelding. - Økologisk mat burde egentlig ikke trenge å hete noe annet enn «mat», påpeker de.

- Alle pristildelingene er særdeles velfortjent, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele, som var til stede under arrangementet. – Vinnerne har alle sammen gjennom flere år vært tydelige øko-fyrtårn innen sine respektive bransjer. Oikos - Økologisk Norge gratulerer!

Prisen på billig mat

I forkant av utdelingen av MATPRISEN 2014 inviterte ØQ og Debio til frokostmøte på Kulturhuset i Oslo med temaet: Hva koster billig mat?

Med innledninger og samtale rundt hva prisen på maten har å si for oss, ønsket jurymedlemmene for MATPRISEN 2014 og andre som elsker å dyrke, lage, spise og formidle om mat, dele sine synspunkter og kunnskaper.

Informasjon om Debios serveringsmerker finner du HERMatprisen logo MATPRISEN 2014 er resultatet av et samarbeid mellom ØQ – økologiske foregangsfylker og Debio. Prisen deles ut som et svar på den økende interessen og debatten rundt mat, mattrygghet, matsikkerhet og miljø, for å hedre enkeltpersoner og bedrifter som tar miljø, helse og dyrevelferd på alvor.

Debio kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge, og er garantisten for at varer med godkjenningsmerker er produsert på en økologisk måte.

ØQ veileder kjøkken til å være seg mer beviste i valg av råvarer, og jobber for at andelen økologiske råvarer kan bli større i storhusholdningene i hele landet.

Juryen for MATPRISEN i 2014 består av jurylederen, som er kjøkkensjef på restaurant Maaemo Esben Holmboe Bang, matskribent og eier av restauranten Taco Republica Henrik J. Henriksen, økobonde på Korsvold Gård Else Thorenfeldt, miljøsjef på Øyafestivalen Ingrid Kleiva Møller, Joacim Lund og kulturhistoriker Inger Johanne Lyngø.

Jurymedlemmene representerer dermed en bred faglig sammensetning innen mat- og landbruksformidling, råvareproduksjon, innkjøp og foredling.

Konferansier for arrangementet var Mathias Steinbru.

Annonsører

Samarbeidspartnere