Matstreif i sol og smak

08.09.2016
Årets Matstreif, det 12. i rekken, var velsignet med sol, rikelig med grillede pølser og hamburgere, overflod av Salmalaks og et imponerende utvalg av spennende lokalmat. Lysklæt fra Melhus fristet med sitt velsmakende økologisk kjøtt, både kjølevare og ferdig grillet, og mange benyttet anledningen til å slukke tørsten med økologisk brus fra Sylte. Det var også gledelig stor aktivitet og interesse rundt økologi og Ren Mat på Oikos sin stand.

Matstreif er Innovasjon Norges store satsing på norsk mat. Med anslagsvis 200.000 besøkende over tre dager og mer enn 200 utstillere, er det en viktig møteplass for alle som produserer og selger mat i Norge. En mulighet til å treffe et over gjennomsnitt matinteressert publikum, kollegaer og konkurrenter i bransjen, og ikke minst delta i konkurranser. Både NM i Gardsost, NM i Kjøttfag, NM i Sjømathandel og NM i Baking & konditori samt offentliggjøring av resultater fra delfinalen i Det norske måltid, skjer her.

God verving
Medlemsbladet Ren Mat er populært, og mange var innom standen til Oikos og tok fornøyd imot et prøveeksemplar. I løpet av de tre dagene ble det vervet ca. 40 nye medlemmer. Anna Matthews fra Oikos stod på stand hver dag. – Vi hadde en jevn strøm av besøk hele helga, mange av dem allerede medlemmer. Det var gledelig og inspirerende å oppleve så stor interesse og engasjement for landbruk og økologisk mat.

Bondens marked
For de som var på jakt etter høstens frukt og grønnsaker, ble årets Matstreif en liten nedtur. Noe av forklaringen på det, kan være at arrangementet i år ble avviklet to uker tidligere enn vanlig. Det bidro til at Bondens Marked var betydelig redusert, fra ca. 90 til bare 20 deltagere. Vi registrerte at Dyre gård fra Rygge var tilstede med sine velsmakende, økologiske epledrikker og delte ut eplebåter til forbipasserende. Det var populært.

Lansering av økologisk gourmetpotet
En annen økologisk utstiller som fikk mye oppmerksomhet og hadde en travel helg var Dag Fredrik Eftedal fra Hedrum og Amund Sandholt fra Minnesund. De har gått sammen om å dyrke små, økologiske gourmetpoteter. Produktet som går under navnet Sandholt & Eftedal, har fått Spesialitet-merket fra Matmerk. Foreløpig går mesteparten av potetene til restauranter pluss tre Menybutikker. Utsolgt-skiltet måtte fram ved lanseringen på Matstreif.

NM i Gardsost: Økologisk ost ble Årets produkt
«Norsk lokalmat er på europeernes lepper» lød overskriften på en artikkel i Nationen 6. september. NM i Gardsost som arrangeres av foreningen Norsk Gardsost med støtte fra Coop Norge, har trolig vært med å bidra til den imponerende utviklingen som har bragt oss dit. Det er i dag rundt 200 småskalaprodusenter av gardsost i Norge. Av disse er om lag 50 økologiske. I NM deltok 42 produsenter med tilsammen 142 produkter i 9 forskjellige klasser som også inkluderte iskrem, rømme, smør og yoghurt.

Med osten Capra  ble Aalan Gård i Lofoten den stolte vinneren av Årets produkt. Capra (latin for geit) er en halvfast kvit geitost, modna i sju måneder. Juryens begrunnelse er verdt å lese: «Norsk Gardsost skal syne handverk, - handverk er ikkje alltid perfekt. Morosamt at denne osten smakar som å sitje på ein fjelltopp, - eta blåbær, drikka bekkevatn og dra inn den gode fjellufta. Osten ber preg av genuin tradisjon. Her er det smaken som verkeleg overgår den røffe utsjånaden, - men det er med på å gje osten sjarm.»

Aalan gård vant tre medaljer.  Andre økologiske produsenter som ble premiert var Hogganvik Landsby, Hitra Gardsmat, Sogn Jord- og Hagebruksskule, Stavanger Ysteri, Grindalen Ysteri, Derringaarden og Reins Kloster. Se omtale og resultater her.

Det norske måltid
Det Norske Måltid har siden 2008 kåret de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Økologiske produkter var godt representert under delfinalen i Oslo. Økologisk Cottage Cheese fra Rørosmeieriet og Nýr fra Grøndalen Gård gikk videre i klassen for Årets meieriprodukt. De fikk følge av RørosIs Tjukkmjølkis med solbær fra Galåvolden Gård. Isen er riktignok ikke heløkologisk, men produsert med fløte og tjukkmjølk fra Rørosmeieriet.


I klassen Årets godbit gikk økologisk Bringbærsorbet fra Reins Kloster videre, og Galåvolden fikk med sin Blåbærsorbet. Grønvik Gard i Rogaland, som både produserer økologisk og konvensjonell eplemost, fikk med to produkter til finalen i Årets det grønne – foredlet. Vi ønsker dem og de andre vinnerene i delfinalen lykke til, og gleder oss til finalen i Stavanger 6. januar 2017.


Matstreif er i seg selv et imponerende arrangement, og enda mer imponerende blir det når en tenker på all den innsatsen og kreativiteten som ligger bak for å få fram det fantastiske mangfoldet av produkter. Et besøk på Matstreif gir flere unike matopplevelser i løpet av noen få timer enn mange av oss får i løpet av et helt liv.


Tekst/foto: Jens Petter HomleidAnnonsører

Samarbeidspartnere