Mattrender i Norge

18.03.2009
Sunnhet er viktigst for norske forbrukere. De ønsker mat med mindre sukker og fett.

En økende andel nordmenn er også villig til å betale ekstra for frukt og grønt med økologisk merking, skriver Vinbladet i en artikkel basert på Synovate Norges undersøkelse "Norsk spisefakta".

Kersti Mathiassen, markedssjef i Oikos

Økomattrender

- Bildet stemmer med vårt inntrykk fra flere kilder, sier markedssjef Kersti Mathiassen i Oikos.  Hensynet til helse er viktigste grunn til å velge økologisk mat, samtidig som miljø og dyrevelferd også er viktige grunner.  Så må vi ikke underslå at mange av oss mener at de ofte litt mer saktevoksende økologiske vekstene smaker bedre.  Det er derfor flere anerkjente kokker foretrekker økologiske råvarer til sin matlaging.   

Flere spiser frokost.  Bilde fra Tine.

Flere mattrender i Norge

I følge Synovates undersøkelse økte nordmenns interesse for helseriktig kost og forbruket av de fleste sorter frukt og grønt var høyere i 2008 enn tidligere. Potetbruken har ikke gått ned i 2008, og en flerårig trend kan dermed være snudd. Selvsagt skal maten smake godt, men god mat får ikke gå bekostning av sunn mat.  82 % oppgir at de vil bruke mindre sukker og 65 % er opptatt av å spise mindre fet mat. Likevel steg sjokoladeforbruket i 2008. 

 

Frokostspising har økt for første gang på 20 år og nistepakken er også på vei tilbake. I følge undersøkelsen er det høy interesse rundt matlaging i Norge og særlig rundt middagsmaten, men vi bruker kortere tid på å lage middag, og vi spiser den senere på dagen enn før. 

 

Fire av ti nordmenn er opptatt av å prøve norske spesialiteter, men det er generelt mindre interesse for om hverdagsproduktene er fra norsk landbruk. Vi har høy tillit til norsk mat og matkontrollen i Norge, men nærer ingen skepsis til utenlandsk mat.  Det nye norske kjøkkenet er inspirert av Italia, Kina og Mexico.

 

Kilde: "Dette spiste du i 2008" Vinbladet nr 02/09 

 

Økologisk handleguide

Oikos oppdater jevnlig vår handlegudie for de som ettere vil finne økologisk matvarer. 

Se http://www.oikos.no/newsread/news.asp?n=5472&wce

 

Annonsører

Samarbeidspartnere