Meny og Rema best på hønevelferd

20.12.2012
Både Meny og Rema har av hensyn til dyrevelferd kuttet ut å selge egg fra burhøns. På denne måten har de to kjedene bidratt vesentlig til at vi har færre burhøns enn før. Vårt juleønske er at flere kjeder følger etter.

 

 

 

Meny først

- Før påsken 2011 iverksatte vi i Meny en offensiv for å være i forkant av EU-regler vi visste ville komme 01.01.12. Vi valgte da å si opp avtaler med alle leverandører som ikke umiddelbart kunne starte å levere egg fra frittgående eller økologisk drift. Så fra påsken 2011 hadde vi i Meny kun egg fra frittgående eller økologisk drift. Vi benyttet også kundeavisen i uke 11 i 2011 til å kommunisere dette. Så vidt meg bekjent var dette tidligere enn hva Rema gjorde, forteller Lars Gjerpe, kategoriansvarlig i Meny-Ultra.

 

- Vi hadde imidlertid en utfordring i Agderfylkene, Rogaland og Hordaland med en leverandør. Denne leverandøren leverte egg fra såkalte Miljøbur til våre butikker og gjør dette frem til 01.01.13. Etter dette har vi kun egg fra frittgående eller økologisk drift i alle våre butikker.

 

Ros til Meny og Rema

Dette betyr at det var Meny som var først ute av butikkjedene i Norge med vedtak om å ikke selge egg fra burhøns, også fra de nye burene som feilaktig blir kalt miljøbur. Dyrevernalliansen har vært aktiv pådriver for Meny-Ultra sitt valg og Rema sin beslutning. Dermed fronter nå både Rema 1000 og Meny ekstra dyrevelferd for høner. Det er svært gledelig og bidrar til at det blir færre burhøns i Norge. Dette applauderer vi i Oikos. Det er fortsatt mange forbrukere som ikke har fått med seg at økologiske høner ikke bare går fritt inne, men de får også gå ut hver dag, får sollys på kroppen og kan spise gress. I tillegg spiser de bare økologisk produsert fôr hvor det ikke har vært brukt kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel i produksjonen av fôret.
 

Økoegg Ultra Bryn 5 ulike pakninger

 

Størst utvalg av økoegg i Norge

Bildet over er tatt på Ultra Bryn i Oslo der de hadde hele 5 ulike pakninger av økologiske egg og med veldig god synlighet i butikkhyllene. -Det er så langt det største utvalget av økologiske egg jeg har sett i butikk i Norge, og det er slik vi håper det skal bli i en rekke butikker framover. Der var egg fra Holte gård, Vingulmark, Jacobs utvalgte, og fra NorgesGruppens eget økologiske varemerke Go Eco. I følge tallene fra SLF for 1.halvår 2012 er det en fin vekst i omsetning av økologiske egg i Norge med 26,8 %, hvilket gir en omsetning på 53,3 mill for halvåret. Selskapet Vingulmark i Østfold er ny aktør på økologiske egg denne høsten, sier Reidar Andestad.

 

Utsolgt i mange butikker

 For tiden får vi en del tilbakemeldinger på at det er utsolgt for økologiske egg i en del butikker, det kan nok bl.a. skyldes KIWI sin kampanje på økologiske produkter. Dette medfører at flere butikker nå har økologiske egg, vi håper at alle aktører bidrar til at det kommer nok økologiske egg ut til butikkene, avslutter Andestad.

 

Hovedbildet er fra Facebooksiden til Vingulmark

 

Annonsører

Samarbeidspartnere