Mer inspirasjon fra Danmark

31.07.2011
På gården Fuglebjerggaard nord for København driver ekteparet Plum og Kølster økologisk gård. Stedet er en stor inspirasjon med den eneste heløkologiske planteskolen i Danmark, birøkt, ølbrygging av 16 ulike typer øl på egne råvarer, gårdsbutikk og nettbutikk.

 

 

 

 

 

Dette kommer i tillegg til Camillas kokebøker, tv-program og at de holder kurs, og alt foregår hjemme hos dem på Fuglebjerggaard utenfor Helsinge på Sjelland. En tur dit framstår som en drøm for oss som er opptatte av økologi, det å dyrke selv, og lage kvalitetsmåltider.

 

Økologi er kvalitet

På Fuglebjerggaard ser de på økologi som en gastronomisk og agronomisk utfordring. Deres nøkkelord er kvalitet og mangfold. Per Kølster jobbet i mange år som forsker og foreleser ved Københavns landbruksuniversitet, men bestemte seg for at han trengte å utforske økolandbrukets potensial i mer praktisk form og ble bonde. Kølster mener at bruk og bevaring av naturen burde være integrert i produksjonsmetodene i ethvert matproduksjonssystem. Hans kone Camilla Plum, som han driver gården Fuglebjerggaard sammen med, er blant annet kokk og skribent, mer om henne her.

 Tomater fuglebjerggaard.dk

Mangfold

På gården dyrkes det 9 forskjellige typer korn som de bruker i vekstskifte. Det dyrkes humle og malt, og Per og kollega Michael Wilken brygger 16 ulike typer øl. Man kan gå på kurs i dyrking og brygging på gården, eller bare være med på en omvisning og smaking. Dyreholdet på gården er også mangfoldig, sauer og lam, griser, gjess, høner og bier. Blant de ca 100 hønene er det mange ulike raser, med hver deres historie og særpreg, de legger hvite brune og blå egg. Eggene selges fra gården, og de forsvinner alltid fort til kvalitetsbevisste kunder.. I gårdsbutikken får man også ølet de brygger, bøkene Camilla og Per har skrevet, mel, bakervarer, grønnsaker, krydderurter, agurker, og ikke minst deres spesialiteter, et kjempestort utvalg av ulike typer chili og tomater.

 

Planteskolen

Camilla og Per driver også Danmarks eneste heløkologiske planteskole og har landets beste utvalg av økologiske frø. Man kan derfor få frø til bønner, erter, stauder og sommerblomster m.m., som stammer fra deres myldrende hage og flere veksthus. Det dyrkes også en mengde ulike typer epler på gården, faktisk har de erfaring med 34 ulike sorter! plene selges fra gårdsbutikken, man kan gå på selvplukk og de lager cider.

 

Epler, Fuglebjerggaard, Danmark

Reise dit

Se fuglebjerggaard.dk for kart, nettbutikk, mer informasjon om stedet, når det er åpent i gårdsbutikken og når de arrangerer ulike kurs. Selv om nettsidene kunne trenge en oppdatering på layout, er det veldig mye inspirerende informasjon, så ikke
gi opp ved første øyekast.

 

God tur, - enten virtuell, virkelig eller begge deler!

 

 

 

 

34 ulike typer epler på en gård er imponerende.

Foto Fuglebjerggaard.dk

Annonsører

Samarbeidspartnere