Mer økologisk og lokalmat

26.11.2015
Flere spiser økologisk, men landbruket henger etter, melder NRK. Den største utfordringen er å få opp norsk økologisk produksjon, sier miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs. Hvis ikke vil vi måtte vi importere mer fordi det er så stor etterspørsel etter økologiske matvarer, sier Lutnæs.

Det manglende tilbudet av norske økologiske matvarer fører til økt import fra utlandet. De siste femten årene har importen av mat og drikke økt med inntil 9 prosent i året.

– Ta for eksempel gulrot som vi har de beste forutsetningene for å dyrke økologisk i Norge, 65 prosent importeres, sier daglig leder i DebioInfo, Emil Mohr.

– Det er en utfordring at antall øko-bønder går ned. Det betyr at norske bønder ikke får være med på markedsveksten og det er ingen heldig situasjon. Rammebetingelsene for produksjon må bli bedre, sier Regine Andersen, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, til NRK.

Hør radioinnslag hos NRK Hedmark og Oppland der Regine Andersen intervjues, sammen med miljøsjef i Coop Norge, Knut Lutnæs og Erling Åseng, leder i Hedmark Bondelag.

Hør også utvidet utgave om samme tema på EKKO på NRK P2 fra 24.nov. I tillegg til de nevnt over er også følgende personer intervjuet:
Emil Mohr i DebioInfo, økobonde Torfinn Røed fra Vingelen, pionér i direktesalg av lokalmat/motor i Rørosmat, Ingulf Galåen, daglig leder i Rørosmat Kristin Bendiksvold, Trond W. Lund, meieribestyrer i Rørosmeieriet, reiselivsdirektør Linda Rønberg og administrerende direktør i NIBIO, Alvhild Hedstein.

Kilde/les mer: NRK nettsak

Tekst: Maiken Pollestad Sele

Illustrasjonsfoto: Mat2014/Mat i Småland

Annonsører

Samarbeidspartnere