Møllerens vil gi oss mer økologisk brød!

01.09.2016
Hører du til dem som gjerne vil kjøpe økologisk brød, men som ikke finner det i en butikk nær deg? Mange av oss forbinder økologisk brød med spesialbakerier som Kolonihagen og Godt Brød, og ellers svært sporadiske observasjoner i enkelte velassorterte dagligvarebutikker. Nå kan vi håpe på bedre tider.

Fra dagligvarebutikken kjenner de fleste av oss til mel- og kornproduktene fra Møllerens og Regal. Møllerens er varemerket til Norgesmøllene AS og Regal eies av Lantmännene Ceralia.  I mai lanserte Norgesmøllene en serie med økologiske mel- og frøprodukter rettet mot bakeriene. Kanskje kan vi som, ofte forgjeves, leter etter økologisk brød i butikkene, går en lysere framtid i møte?

Storsatsing
Møllerens ØKOlogiske består av produktene siktet hvete, sammalt hvete, sammalt rug, urkornmiks, melbase, bakst, hvetesur, rugsur, frøblanding og surmalt. Vil du vite mer om hva som skjuler seg bak de enkelte, kan du laste ned brosjyren fra Møllerens hjemmeside her. Henriette Thomsen, kategori- og utviklingssjef, kan fortelle at bakgrunnen for lansering er en kombinasjon av flere faktorer som blant annet at forbrukere blir stadig mer opptatt av ha et helseriktig kosthold og at produktene man spiser skal være rene og naturlige.

- Økt satsing på og vekst innen økologiske matvarer er en naturlig konsekvens av dette. Som ledende markedsaktør innen mel og korn er det vårt ansvar å følge forbrukertrender, som denne, og etterspørsel tett slik at vi kan tilby våre kunder dagsaktuelle og ettertraktede produkter og løsninger. Møllerens har hatt økologisk mel i flere år men vi har nå utvidet med flere økologiske meltyper og ingredienser for å skape et mer helhetlig og komplett utvalg, slik at det blir enkelt for våre bakerikunder å velge og satse på økologiske bakervarer.

Trenger mer norske råvarer
Thomsen kan fortelle at rugproduktene er basert på norsk korn, men tilgangen på økologisk hvete har vært for liten, slik at de nå må bruke importert. Markedsrådgiver i Oikos – Økologisk Norge, Cathrine Andersen er fornøyd med satsingen fra Norgesmøllene. - Vi ser det som svært gledelig at konseptet Møllerens ØKOlogiske nå tilbyr økologiske råvarer til bakerikunder, både mindre, frittstående aktører og store industribakerier. Det er positivt at flere aktører kommer på banen og dekker etterspørselen i markedet.

Med stigende etterspørsel etter økologisk matvarer og landbrukest felles satsing i Landbrukets ØKOLØFT må lanseringen fra av Møllerens ØKOlogisk være perfekt timing. Vi venter spent på resultatene.

Økologisk mel i dagligvare
Foreløpig er de nye produktene fra Møllerens rettet mot bakerikundene, men kanskje det sprer seg til dagligvare etter hvert. Dagens utvalg av mel i dagligvare er ofte begrenset, i lavpris ofte fraværende. De som leter finner økologisk siktet og sammalt hvetemel fra Møllerens og Regal. Kvelde Mølle har tillegg økologisk siktet og sammalt spelt og økologisk rug.
Økoguiden til Ren Mat gir en fin oversikt over hva som tilbys, både fra de store og fra de som har spesialisert seg på økologisk mel (bla. Holli Mølle i Spydeberg, Økologisk Spesialkorn i Sigdal, Kolonihagen og Godt Brød).

Kornblandinger
Vi kan ikke skrive om mel og brød uten å ha nevnt kornblandinger, granola eller frokostblandinger.  Økologiske havregryn er en bestselger, som mange unner seg. Ellers er det også på dette området ganske så begrenset hva vi har funnet i dagligvare. Axa har en Frukt- og Nøttemusli, men utover det er det lite fra de store. Går du på nett, er det flere muligheter, bla. Helios, Superbra og Bauck. Sjekk Økoguiden her også.


Vi må nesten nevne at Rema 1000 tester ut økologiske brød fra Kolonihagen i sin konseptbutikk på Ensjø. Og ikke minst fortjener kolonial.no honnør for å ha fire økologiske brød fra Godt Brød i sitt sortiment. Økologisk netthandel har en del fordeler.


Du kan lese mer om bakebransjen i Norge i en fin artikkel fra 2014 på hjemmesiden til Norsk landbrukssamvirke her.


Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Møllerens

Annonsører

Samarbeidspartnere