Monsanto anbefaler gift i USA som er forbudt i Skandinavia

08.05.2009
Ugraset 'Palmer Pigweed' gror veldig godt i områder med Monsantos genmodifisert bomull og soya i USA. Sterkere gift må brukes, sier Monsanto - gift som er forbudt å bruke i de nordiske landene. Denne saken presenteres i siste nummer av Gennytt.

Bildet: Pig weed, aka Palmer's Pigweed, Palmer's amaranth, eller Careless weed (latinsk: Amaranthus palmeri) er resistent mot Monsantos Roundup.USA: SPRØYTEMIDDELRESISTENT UGRAS

Palmer pigweed, et ugras i amarant-slekten, er blitt et seriøst problem for produsenter av genmodifsert bomull og soya i USAs sørlige delstater. Monsanto anbefaler bøndene å ta i bruk andre sprøytemidler som 2,4-D, et svært giftig middel som er forbudt i Skandinavia, melder det franske nyhetsbyrået France 24. En ny undersøkelse fra Purdue University dokumenterer at problemet med sprøytemiddelresisten ugras er økende i mange genmodifiserte kulturer.
- Problemet er at bøndene stoler for mye på Roundup og de genmodifiserte plantene, sier forsker Bill Johnson ved Purdue.

 

Les hele saken

Her er link til video på YouTube: http://ilovepigweed.blogspot.com/

 

USA: NY REGJERING, NY LANDBRUKSPOLITIKK

Gennytt skriver at det er svært spennende å følge med på Obama-regjeringens landbrukspolitikk. Kommentator Kirsti Heim i Seattle Times konstaterer at den nye regjeringen har et globalt perspektiv og en tekno-optimistisk grunnholdning når det gjelder landbruk. Sagt med andre ord: Den nye landbruksministeren Tom Vilsack mener at Bush-regjeringen har gjort alt for lite for å støtte amerikansk biotek-industri.

Signalene fra Obama-regjeringen er i tråd med det globale arbeidet til Bill & Melinda Gates-foundation, som nylig har bevilget 5,4 millioner dollar til et prosjekt som skal få afrikanske myndigheter til å tillate feltforsøk med genmodifiserte planter.

 

Samtidig jobber innflytelsesrike damer for et økologisk landbruk uten genmodifisering. Statssekretær i Landbruksdepartementet Kathleen Merrigan har tidligere jobbet med økologisk landbruk, og agro-industrien er redd for konsekvensene av Merrigan og Michelle Obamas nye økologiske demonstrasjonshager.


Denne informasjonen er hentet fra siste nummer av Gennytt - 7. mai 2009.


GENNYTT er eit gratis nyheitsbrev om mat og genteknologi, og vert sendt ut to gonger i månaden. Ansvarleg redaktør er Marit Bendz. Vikar for denne utgåva: Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. GENNYTT vert utgjeve av magasinet Ren Mat.

GENNYTT vert og lagt ut her: www.oikos.no/renmat


Påmelding, tips, adresseendringar m.v. kan du sende til gennytt@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere