Møte med Californias første økologiske vindyrker

01.10.2011
-Vi produserer ca en million flasker med økologisk vin i året, forteller Jonathan Frey fra California, det er ikke så veldig stort, men det er passe i forhold til gårdens størrelse Han startet opp i 1979 som den første med økologisk vinproduksjon. Siden har økologisk vin fra California blitt ettertraktet av mange. I sesongen har han over 20 ansatte og innhøstingen av druer finner sted i vel 2 måneder. Han har opplevd flere perioder der han måtte redusere avlingene vesentlig på grunn av et vanskelig marked, men nå går det bra. Han eksporter til flere europeiske land som til Norge.

Som pioner innen økologisk vindyrking var Jonathan Frey sentral på prekonferanse om vin under Organic World Congress i Sør Korea.  Foto: Oikos


Dette er en biodynamisk Pinot Noir vin fra 2008 fra Freys vinproduksjon.  Foto: Freys hjemmeside

 

Snart høsting

Vingården drives i stor grad som en familievirksomhet, stadig har flere i familien blitt innvovert. Frey har også engasjert seg mot at kravene til økologisk vin skal bli svekket.  Flere av vinene han produserer selges som biodynamiske. Når jeg traff han på IFOAMs Organic World Conferance i Sør Korea fulgte han nøye med på værmeldingene for California. Høstingen av vindruer er noe senere enn vanlig i år på grunn av kaldt vær, men normalt skulle han være i gang, nå det ser ut til å passe bra å starte opp når han er tilbake om noen dager.

 

På hans omfatende hjemmeside finner du mye informasjon om vingården og produksjonen der. http://www.freywine.com/index.html

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere