Mye økomat på Moldejazz

17.07.2009
Tommelen går i været for kvaliteten på økologiske burgere blant ungdom i Alexandraparken i Molde. God smak og grovkornet innhold! Molde Internasjonale Jazzfestival har i flere år bygd opp en miljøprofil der økologisk mat er et kjennetegn. "I år er det mer økologisk enn tidligere" sier Idun Leinaas i Oikos, som har vært med på opplæring av ansatte ved festivalens serveringssteder.

Bildet: Den daglige streetparaden startet ved Oikos-standen ved Alexandraparken i Molde
Bildet: Her er mange av de som bidrar med økologiske smaksprøver og informasjon på Oikos sin stand under Moldejazz.  Elisabeh Ledsaak til høyre på bildet. Festivalprosjektleder i Oikos Idun Leinaas er nr 3 fra venstre.

 

Oikos har egen informasjonsstand på festivalen under ledelse av Elisabeth Ledsaak fra Ørlandet. Hun deltar på en rekke festivaler for Oikos i sommer.  Ledsaak utdanner seg innen ernæring i Trondheim, og det gjør også flere av de andre som hjelper til på standen. Besøkende får derfor svar på spørsmål om e-stoffer og hva som bør være kvalitetskrav til mat.

 

Bildet: Mange deltar i spørrekonkurransen ved Oikos-standen.

 

Stor respons

 

I vanlig stil selger ikke Oikos noen matvarer eller mat på sin stand, men gir folk smakstesting og informasjon.  De som vil deltar i spørrekonkonkurranse og kan daglig vinne premier.  Mange tilegner seg litt ny økokunnskap gjennom å være med på denne uhøytidelige testen.  Periodevis er det kø ved Oikos-standen av folk som deltar i konkurransen, smaker på økomat eller diskutere økologisk mat og landbruk.  Det økologiske speltknekkebrødet med solsikkefrø er populært.  Det tilbys med en rekke varianter av pålegg som Tines kremost, nøttesjokoladepålegg og økologisk syltetøy. Ica sin økologiske tortilla med salsadipp, begge av merket "I love eco", er også på plass.

 

 

Bildet: Reidar Andestad er daglig leder i Oikos og stortrives på Moldejazz

 

Daglig leder i Oikos, Reidar Andestad, med bopel i Molde, har vært med flere dager.  Han forteller om stor interesse for økologisk mat på standen.  Her er hele familier, butikksjefer, musikere, ungdommer og bønder innom.  Utrolig mange positive og hyggelige folk som stort sett er positive til eller interessert i økologisk mat.  Så får vi besøk av noen som utfordrer oss når det gjelder mer dybdekunnskap og det er også veldig nyttig for begge parter. Det er hyggelig å kunne vise folk at de større butikkene som Coop Mega, Coop Obs, Ultra, Meny og ICA Maxi hver har flere hundre økologiske varer å velge mellom.  Dette er mange besøkende ikke klar over, kanskje fordi de primært går i mindre butikker med langt dårligere utvalg.  Vil man ha økologisk mat bør man gå der det er godt utvalg.

 

Mer økologisk enn menyen

Ut fra menyen på jazzens spisesteder ser det ut som de meste av maten er økologisk utenom pølsene.   Men når vi spør de ansatte i Mestergrillen om det, blir vi dradd inn bak disken og vist innpakkingen pølsene har kommet i.  Helt riktig!  Her har Gilde levert økologiske pølser i massevis til festivalen.  Så dermed er økopølsen som har vært etterlyst siden 2007 på plass i Molde i år.  Dette kan også festivalprosjektleder Idun Leinaas i Oikos bekrefte.  Takk til Gilde Nordvest og Økologiske Norgården som nå har levert som lovet!

 

Grønn mat og blå toner

Dette skriver Molde Jazz i et av sine program: "Vår samarbeidspartner, Mestergrillen, fortsetter vårt satsingsprosjekt "Grønn Mat til blå toner" og tilbyr en smakfull meny med høy andel av økologiske ingredienser."  Bioforsk Økologisk på Tingvoll har vært med i utviklingen av opplegget for økologisk mat under Jazzen og med opplæring.  Samarbeidsparter for Grønn mat til blå toner er: Maske gruppen, Villa Organic, Mestergrillen, Debio og Økologiske Nordgården (Gilde).

 

Annonsører

Samarbeidspartnere