Nå får du økologisk softis i Dyreparken

27.05.2016
Ekorn-Jensens Kafé i Dyreparken la om til økologisk mat i 2015. I tillegg til økologiske råvarer, satser de også på å knytte til seg lokale leverandører. Det har båret frukter. Salget har gått over all forventning, og i sommer kan kafégjestene også glede seg til økologisk softis fra en av landets foretrukne iskremprodusenter. Hva med de andre fornøyelsesparkene?

Fornøyelses- og opplevelsesparker besøkes av et stort antall mennesker hver sommer, og de blir som vi alle vet, både sultne og tørste i løpet av en lang dag.  Et godt og variert tilbud av mat og drikke for alle grupper er derfor et viktig innslag ved siden av de andre attraksjonene.  Og flere og flere ønsker seg et økologisk alternativ. Det har Dyreparken i Kristiansand tatt konsekvensene av. I år blir også softisen deres økologisk – og kortreist.

Matprisen 2015
Ekorn-Jensens Kafé vant Matprisen 2015 i kategorien Årets enkeltvirksomhet. Det både gledet og inspirerte spiserisjef Roy Byremo til å satse videre på økologisk mat i Dyreparken. – Gjestene var veldig fornøyde og salget gikk over all forventning. Vi beregnet oss litt mindre fortjeneste men solgte til gjengjeld mye mer, så sluttsummen ble svært positiv, sier Roy. Positive tilbakemeldinger fikk de også fra Egner-familien, som følger nøye med på alt som skjer i Dyreparken.  De har nå fått en ny favorittrestaurant.

Hundre prosent
I 2015 var det bare softisen som ikke var økologisk hos Ekorn-Jensen. Det ville Dyreparken gjøre noe med og da var veien kort til den populære iskremprodusenten.  De var interessert, og med fløte fra Rørosmeieriet ble utvikling av økologisk softis startet opp.  Målet var et produkt i gourmet-klassen men til en pris som var akseptabel. På grunn av små volumer blir den økologiske softisbasen fryst ned, men med kontrollert tining, får de et utmerket produkt av beste klasse. Økologisk kjeks ble oppsporet i Danmark og økologisk strøssel i mange varianter hører også med.

Softisen ble så bra at den blir å finne i hele parken, ikke bare i kaféen. Produsenten vil også testen den ut hos Gutta på Haugen i Oslo. Det er bare å glede seg! Blir økologisk iskrem en suksess, kan det vi håpe det smitter over på resten av ismarkedet.  Da må det også bli fart i salget av økologisk lett- og skumma melk.

Yoghurt fra Birkeland
Spiserisjefen er ikke bare økologisk entusiast. Lokalmat har også en høy stjerne.  – Innen 2018 skal minst 50% av maten vi kjøper inn komme fra lokale leverandører, dvs. fylkene Aust- og Vest-Agder, Rogaland og Telemark, kan Roy fortelle. Allerede i sommer, fra 25. juni, vil økologisk yoghurt levert fra en bonde i Birkeland med 4 kyr, bli å få i Ekorn-Jensens Kafé. Den skal testes ut som frokostservering, og får følge av en økologisk og glutenfri müsli fra Den lille juicefabrikken som holder til i Kristiansand.

Hva med de andre?
Med bakgrunn i det som skjer i Dyreparken i Kristiansand, var det naturlig å bli nysgjerrig på om det er andre fornøyelsesparker som tenker de samme tankene. Vi la optimistisk i vei, men en runde på nett til de største norske viser ikke spor av økologisk mat.

Verken Kongeparken utenfor Stavanger, Hunderfossen nord for Lillehammer eller Tusenfryd sør for Oslo skriver noe om økologisk mat på nettsidene sine, men i en epost svarer Hunderfossen at de ikke har hatt så mye etterspørsel etter økologisk ennå, men vil innføre salg av Galvanina økologiske fruktdrikker med kullsyre nå i år. Blir dette tatt positivt imot vil de følge opp trenden videre med utvidelse av sortimentet. Fra de øvrige har vi i skrivende stund ikke fått noe svar.

Hva så med våre naboland? Spesielt Danmark, men også Sverige ligger langt foran oss når det gjelder forbruk av økologisk mat, og det ville vært naturlig at det også gjenspeilet seg i fornøyelsesparkene. Spisestedene er mange, både i Liseberg, Dyrehavsbakken og Legoland, men det var ingen spor av økologiske alternativer hos noen av disse. Litt skuffende, men heldigvis fant vi Skoven – Økologiske Spisested i Fårup Sommerland på Nord-Jylland. Her har de nylig gjort som hos Ekorn-Jensen og lagt om til 100% økologisk. Vi satser på at når noen går foran, følger de andre etter.

Det lille ekstra
Å tilby økologisk mat er et tydelig budskap til omgivelsene om at du vektlegger hensynet til helse, miljø og bærekraft. Andre tiltak, som sunne alternativer til mat med mye sukker og fett, gjenbruk og kildesortering er i dag en selvfølge, men å tilby økologisk mat og drikke med lokalt opphav og historie, gir et tydelig signal om at du strekker seg litt lengere. Det kan være prikken over i’en!


Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Dyreparken, Kristiansand

Annonsører

Samarbeidspartnere