Nasjonale Ø-merker reddet

13.01.2014
EU-kommisjonen dropper et forslag om å forby nasjonale økologimerker.

Landbrukskommisær i EU, Dacian Ciolos, har gitt løfte om at EU-kommisjonen dropper forslaget fra sist vår om å forby de nasjonale økologimerkene.
Forslaget kom i forbindelse med nye scenarier for utviklingen av EUs økologiforordning, som et ledd i arbeidet for å styrke den nye EU-logoen.

Dansk turbo

Løftet ble gitt til den danske matministeren, Dan Jørgensen, i et møte i desember, melder den danske Økologisk Landsforening på sin hjemmeside økologi.dk.

I EU pleier ting å ta tid, så denne saken ble relativt hurtig ryddet av veien. Det er danskene glade for, og den danske økolederen Per Kølster, takker Dan Jørgensen for å ha ”satt turbo på saken”.

Sterk sak

Den danske matministeren hadde en sterk sak. Danmark har verdens høyeste salg av økovarer og 98 prosent av befolkningen kjenner Ø-merket som en garanti for grundig kontroll. Hele 84 prosent av danskene har tillit til den danske røde Ø’en.

Sterk Ø

- Vårt eget Ø-merke står sterkt blant norske forbrukere, sier seniorrådgiver Jon Magne Holten i Oikos. Han er også leder for regelverksutvalget for økologisk produksjon.

Hele 83 prosent av norske forbrukere kjenner Ø-merket, i følge Debio, og landsmøtet i Oikos har vedtok i 2011 en uttalelse om at Ø-merket må videreføres.

- Vi er glade for at EU-kommisjonen fortsatt vil tillate bruk av de nasjonale økologimerkene i tillegg til det nye EU-merket, fortsetter Holten. - Det norske Ø-merket har høy tillit blant norske forbrukere, og stor betydning for salget av økologiske varer.

Også danskenes røde Ø og svenskenes KRAV-merke er godt kjente merker.

Kilde: økologi.dk


Annonsører

Samarbeidspartnere