Nei-fett tynger sinnet

16.02.2011
Transfett kan gjøre deg deprimert.

 

 

En ny studie viser at inntak av transfett, som blant annet ofte finnes i pommes frites og bearbeidet kjøtt, kan gi depresjon. Olivenolje har en svak motsatt effekt. (Foto: Nufsaid)

 

Tekst: Mari Hult, Ren Mat

 

 

Transfett: 

 

Spanske forskere har kommet fram til at forbruk av transfett, som ofte finnes i hurtigmat og masseprodusert mat, kan øke risikoen for depresjon. 

 

En diett rik på mono-og flerumettet fett og olivenolje synes å ha en svak beskyttende effekt.  

 

I studien SUN Project fulgte de over 12.000 frivillige i gjennomsnittlig seks år. Ved oppstart var det ikke påvist depresjon hos noen av dem, men mot slutten ble tilstanden konstatert hos 657 personer. 

 

 Deltakere i studien som fikk forhøyet inntak av transfett, hadde opp til 48 prosent høyere risiko for depresjon sammenlignet med de som ikke fikk i seg dette fettet, sier førsteforfatter Dr. Almudena Sánchez-Villegas, som er førsteamanuensis i forebyggende medisin ved Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria.

 

 

 

Herding av oljer

 

Transfett dannes ved delvis herding av vegetabilske og marine oljer, eller ved bakteriell aktivitet i vommen hos drøvtyggere.

 

Det finnes i industrielt produserte matvarer hvor man bruker delvis herdede oljer som en ingrediens. Herdingen skjer ved at umettede fettsyrer tilføres hydrogen, og blir mettede. Konsistensen blir fastere og harskning hindres.

 

 

LES MER: Amerikansk kjede sier nei til transfett

 

 

Transfett er verken nødvendig for kroppen eller godt for helsen. Tvert imot har det blitt funnet å øke faren for å utvikle koronar hjertesykdom og kreft.

 

– Våre funn antyder at hjerte-og karsykdom og depresjon kan dele noen felles ernæringsmessige determinanter knyttet til undergrupper av fettinntak, sier Sánchez-Villegas.


 

 

Sunnere fett

 

Funnene synes også å styrke argumentet om at høyere forekomst av depresjon i Nord-Europaer mat-relatert, i motsetning til de sør-europeiske landene der en Middelhavsdietten hersker.

 

 

LES MER: Forsvaret styrer unna transfett 


 

Om effekten av flerumettet fett og olivenolje, uttalte prosjektleder Dr. Miguel Angel Martinez-Gonzalez, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Navarra, følgende: 


 Faktisk oppdaget vi at denne typen sunnere fett, er forbundet med en lavere risiko for lidelsen depresjon.    

 

 

Dietary Fat Intake and the Risk of Depression: The SUN Project.

Almudena Sánchez-Villegas, Lisa Verberne, Jokin De Irala, Miguel Ruíz-Canela, Estefanía Toledo, Lluis Serra-Majem, Miguel Angel Martínez-González
PLoS ONE, 6(1): e16268; published online 26 Jan 2011.
DOI:10.1371/journal.pone.0016268

 

Annonsører

Samarbeidspartnere