Noe GMO-linfrø kan være i butikkene fortsatt

19.10.2009
Noe linfrø forurenset av GMO-frø kan være i butikkene fortsatt sier Mattilsynet til Handelsbladet. Sist uke kom det fram at ca 154 tonn med linfrø i Norge var GMO forurensa.

Ikke helserisikovurdert

Mattilsynet har blitt varslet om import av linfrø og bakemiks med linfrø som er forurenset med ulovlig genmodifisert materiale (GMO).
 

Linfrøene er forurenset med en GMO-variant som ikke er godkjent i EU, og dermed heller ikke er helserisikovurdert i EU eller Norge.

 

Usikker kilde

Det som ikke allerede er spist av de aktuelle varepartiene er nå trukket tilbake. Noe linfrø i forbrukerpakninger kan imidlertid være i butikkene fremdeles, meldte Mattilsynet fredag.

Linfrøene med spormengder av ulovlig GMO er importert fra Canada. Produksjon av GMO i linfrø har vært forbudt i Canada siden 2001, og det er derfor usikkert hvor forurensingen med GMO-materiale kommer fra. Linfrø er brukt i bakevarer og forbrukerpakninger med linfrø. Forbrukerpakningene med linfrø er levert til medlemmer av servicegrossistene (merket med P637) og til ICA (merket med P638).

 

Lever varene tilbake

Mattilsynet anbefaler forbrukere å levere varene tilbake til utsalgsstedet, melder Handelsbladet. Mattilsynet har imidlertid ingen indikasjon på at inntak av disse linfrøene skal innebære helsefare for verken mennesker eller dyr, i og med at det her er snakk om ytterst små mengder av GMO-materiale (sporforurensing).

 

Denne informasjonen er hentet fra Handelbladet, se hele saken der.

 

Saken hos Mattilsynet/Matportalen

Annonsører

Samarbeidspartnere