Nordmenn elsker kaffe

10.07.2011
Norge importerer nest mest kaffe av alle land i verden, bare Finland kjøper mer. I fjor importerte Norge 9,5 kilo per innbygger, mens finnene kom opp i 14 kilo. Økologisk kaffe kan du finne i de fleste butikker i Norge. Kaffestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge importerte 0,5 prosent av all kaffe som ble produsert i verden i fjor, samtidig som vi bare har 0,07 prosent av verdens befolkning.

Hovedbildet er kaffebønner fra Sumatra.  Bildet over er Ecuale kaffe fra Friends FairTrade butikken, som har en rekke varianter av økologisk kaffe.

 

Økologisk kaffe er lett tilgjengelig

Når det gjelder økologisk kaffe og te er1,8 % av omsetningen av disse varene økologiske i følge rapport fra Statens Landbruksforvaltning for 2010. -Det er tilgang til økologisk kaffe i nesten alle butikkjeder og over hele landet, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge. I noen butikker som Meny, Ultra og Mega kan du velge mellom flere typer økologisk kaffe. Normalt er det lett å finne økologisk filterkaffe, men det finnes også instant pulverkaffe og noen steder finner du økologisk kaffe for kaffemaskiner og til ekspresso, sier hun. Det du ikke finner i din nærbutikk bør hamstrer du har muligheten, legger hun til. Både for miljøet og for kaffeplukkerne er et viktig at det ikke sprøytes og økologisk kaffe vil dermed heller ikke ha med seg restsprøytestoffer som kan komme fra annen produksjon, legger hun til.

 

Økologisk kaffe fra Friele finnes i en rekke butikker.  Foto: Friele


Hver normann 0,4 liter kaffe hver dag

SSB har regnet ut at nordmenn i gjennomsnitt drikker 0,4 liter kaffe daglig. Norsk Kaffeinformasjon har kommet til at vi i gjennomsnitt drikker fem kopper daglig.

 

Brasil står alene for nær 50 prosent av den ubrente kaffen som kommer til Norge. Mesteparten av den brente kaffen kommer fra Sverige. Brenningen foregår stort sett i andre land enn der kaffen dyrkes, og 53 prosent av den brente kaffen kommer fra naboen i øst. (©NTB)

 

På Trondheimskaffebrenneri får du økologisk kaffe fra Sumatra

 

Mye av informasjonen i saken er fra SSB sak http://www.ssb.no/vis/magasinet/slik_lever_vi/art-2011-07-06-01.html

 

Annonsører

Samarbeidspartnere