Nordmenn vil ha økologisk julemat sier Nofima Mat

05.12.2009
Ja takk til økologisk julemat! I år er det lettere enn noen gang å finne økologisk julemat i butikken. Og nordmenn vil gjerne ha den, viser en undersøkelse fra Nofima Mat. Økologisk ribbe, medisterfarse, kalkun, pinnekjøtt og torsk. Også økologisk ris til risgrøten er godkjent av Debio, som sertifiserer økologiske produkter i Norge.

Ja til tradisjonsmat og ja til økologiske råvarer 

- Nordmenn liker ikke at det eksperimenteres for mye med den tradisjonelle julematen. Den skal helst lages slik mor og mormor laget den. Men juleribba og pinnekjøttet kan gjerne være økologisk, sier forsker Margrethe Hersleth hos Nofima Mat.
Hun har undersøkt nordmenns holdninger til tradisjonsmat som en del av et stort europeisk prosjekt, TrueFood, og kan fortelle at mange er positive til at tradisjonsmaten lages på økologiske råvarer. De synes det er en naturlig sammenheng mellom lokal, kortreist og økologisk mat.

 

Nå finnes det økologisk pinnekjøtt i mange butikker, slik ser Norgårdens pinnekjøtt-pakke ut.

Godtar endring

 

I undersøkelsen ble folk bedt om å ta stilling til en lang rekke endringer av tradisjonsmaten. De ble for eksempel spurt om maten kunne inneholde mindre salt eller fett, om de likte endringer i emballasjen eller om de ville kjøpe ferdiglaget julemat.
- Økologisk kom nesten helt på topp blant de endringsforslagene folk var positive til, sier Hersleth.

 

Hun mener matprodusenter med fordel kan tenke økologi i forbindelse med tradisjonsmat.
- Vårt syn på maten er kulturbetinget, og tradisjonsmaten forbindes med det som er opprinnelig, har historie og er naturlig. Økologisk mat passer godt inn i en slik tankegang, sier hun.

 

Alle sorter


- De siste tre årene har vi hatt en kraftig økning i antall godkjente øko-produkter, blant annet hele spekteret av julemat, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio.

Mye av julematen kommer fra gårdsbedrifter som lager lokal tradisjonsmat i små kvanta, mens store produsenter som Grøstadgris og Nortura sørger for volumet innen økologisk julemat.

 

Vil du sette bort årets julebakst til proffene, finnes det mye økologisk å velge mellom.
- Det finnes Ø-merkede pepperkaker, krumkaker, honningkake, kakemenn og kokostopper. Du kan også få kransekake, serinakaker, vørterbrød og julekake. Det er sju sorter - og vel så det, sier Stormoen.
 

 

Margrethe Hersleth og Valérie Lengard. (Foto: For Nofima - Kjell J. Merok)

Annerledeslandet Norge

Nordmenn spør alltid "Hva spiser du på julaften?", og da mener man ikke bare i år, men hvert eneste år!


I tillegg vet man at valget egentlig bare står mellom pinnekjøtt, ribbe, lutefisk, kalkun og torsk.

I Frankrike forbindes julemat med eksklusivitet, men ikke med bestemte retter.

- Franskmenn har ikke en fast julemiddag hvert år, og valgmulighetene er flere. Sånn sett mener jeg at Norge har mye sterkere juletradisjoner rundt mat enn Frankrike, sier stipendiat Valérie Lengard.

 

Resultatene fra forbrukerstudien ble lagt frem for første gang under et seminar i Paris i oktober 2008. 5000 forbrukere fra Belgia, Frankrike, Italia, Norge, Polen og Spania har deltatt.


Mens nordmenn forbinder tradisjonsmaten med jul og andre høytider, har søreuropeerne og belgierne et mer hverdagslig forhold til den.

 

Nordmenn er også mindre opptatt av maten er produsert lokalt enn forbrukere i andre land. Blant nordmenn er det ikke uventet færre storspisere av tradisjonsmat.

- Funnene har trolig også sammenheng med vår kjedestruktur. Vi har ikke spesialforretninger i alle tettsteder, sier Hersleth.

- Og Norge har ikke tradisjon med helgemarkeder hvor folk går og kjøper lokalprodusert mat, legger Valérie Lengard til.

- Polakkene er på sin side de som er mest opptatt av tradisjonsmatens historie og ekthet, forteller Hersleth.

 

Les mer hos http://www.nofima.no/


 

Annonsører

Samarbeidspartnere