Nordnorsk økomatpris til Økohelter

25.09.2015
Våre Økohelter, Astrid og Oddbjørn Olsen på Kjerringøy gard, er tildelt Nordnorsk Økomatpris 2015. Oikos – Økologisk Norge gratulerer!

Astrid og Oddbjørn Olsen på Kjerringøy er skikkelige #Økohelter. Nå er de også blitt tildelt Nordnorsk Økomatpris 2015, som deles ut av fylkesmennene i Nord-Norge for tredje gang i år.

Deler kunnskap
Astrid og Oddbjørn er begge positive, dyktige og utadvendte og formidler stolthet over å være økologiske matprodusenter, skriver fylkesmannen i en pressemelding om tildelingen. De deler sin kunnskap om, og glød for, økologisk produksjon med stor entusiasme. Direkte i møte med kunder på Bondens marked, til grupper som får omvisning på gården eller i andre sammenhenger. De tar gjerne imot skoleklasser, barnehager og andre grupper. Gården har et fast samarbeid med den lokale skolen og har invitert idrettslaget inn på sitt område for å bygge klatrejungel til ungene på Kjerringøy.

Økobevisste valg
Økologisk drift har vært et bevisst valg for #Økoheltene, som har et helhetssyn og ønsker å bidra til et mer bærekraftig samfunn.
Melkeproduksjonen på gården ble økogodkjent før meieriet fikk systemer for inntransport og tapping av melk fra Bodø til økologisk produkt. Da var det naturlig å se på muligheten til å foredle melka selv og finne alternative salgskanaler.

Prisbelønt ost og kafé
Resultatet ble at de etablerte både sitt eget ysteri og ostelager, med gårdsutsalg og kafeen Markens grøde.
Astrid og Oddbjørn produserer bl.a. den prisbelønte osten Rød Kjerringøy, som ble kåret til Årets Ost i det norske måltid 2011.  Om sommeren kan du kjøpe både den og annen deilig økomat i kafeen Markens grøde, som allerede i 2014 fikk Debios serveringsmerke i gull. Ostene fra Kjerringøy kan du også finne i butikker flere steder i landet.

I begrunnelsen for prisen heter det følgende:
Kjerringøy gård får prisen for sitt arbeid med økologisk mat, som omfatter primærproduksjon, foredling, servering og formidling. Astrid og Oddbjørn Olsen eier og driver gården sammen.
På Kjerringøy gård produseres melk, kjøtt, egg, potet og grønnsaker. Astrid og Oddbjørn kjøpte gården i 1991 og har siden 2001 drevet både planteproduksjon og husdyrhold økologisk.
Kjerringøy gård og driverne Astrid og Oddbjørn er svært gode ambassadører for økologisk matproduksjon og på alle måter en verdig vinner av Nordnorsk økomatpris 2015!
Prisen ble overrakt 18. september under Det nordnorske måltid på SMAK nordnorsk matfestival i Tromsø.

Oikos – Økologisk Norge gratulerer våre #Økohelter med prisen!

Les mer om Astrid og Oddbjørn og driften deres herNordnorsk økomatpris

Formålet med økomatprisen er å sette fokus på økologisk mat og hedre en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon, omsetning eller forbruk av økologisk mat i og/eller fra landsdelen.

Prisen består av kr 50 000,- og et diplom utformet av Eva Bakkeslett.

Tidligere vinnere
2014: Toril Bakken Kåven, Nordlysmat AS, Alta
2013: Aalan gård, Tove og Knut Åland, Vestvågøy

Kilder: Fylkesmannen og Matmerk
Tekst: Marit G. Wright
Foto: Matmerk

Annonsører

Samarbeidspartnere