Norsk verdensrekord i gulrøtter

04.10.2012
Årlig spiser vi nordmenn over 17 kg gulrøtter per hode. Det er i verdenstoppen. Den økologiske gulrotandelen nærmer seg nå 20 prosent. Oikos - Økologisk Norge har besøkt gulrotdyrkere i Østfold.

Jens Edvard Kasa og Stig Gammelsrød i Rygge er sentrale i norsk økologisk gulrotproduksjon. Foto Oikos.

 

Nesten all økogulerot fra Bama fra anlegg i Rygge 

Når Opplysningskontoret for frukt og grønt med informasjonssjef Britt Kåsin i spissen arrangerer pressetur til gulrotdyrkere i Rygge i Østfold blir det gjort skikkelig. Lunsjen bestod av forrett med gulrot, fire hovedretter med gulrøtter og etterpå ble det servert en nydelig gulrotkake. Alle fikk med seg gulrøtter hjem og knaset gulrot under hele oppholdet.

– God smak er fremste suksessen for økologisk gulrot, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge somvar med på turen.

Gulrotdyrkerne Jens Edvard Kase og Stig Gammelsrød viste fram sin produksjon av både konvensjonelle og økologiske gulrøtter, høsting og vasking og pakkeri. Nesten alle norske økologiske gulrøtter fra Bama kjøres gjennom anlegget her og kommer fra fire-fem produsenter.

 

høsting av gulrot fra jordet

Gulrotopptakeren løfter gulrota i åkeren opp etter stilken og fører den så over i samlekasse før transport til sortering, vasking og pakking. Foto:Oikos.

 

Skånsom behandling

Maskinene ved vaskeri og pakkeriet var skånsomme, slik at det ble lite høydeforskjell under produksjonen og korte transportlinjer.

– Det var hyggelig å treffe så dyktige økologiske dyrkere. En slik skånsom behandling er viktig for å ivareta smaksfordeler med økologiske gulrøtter, sier Andestad.

Produsentene fortalte også at de ikke hadde større svinn med økologiske gulrøtter enn annen og at avlingene ble omtrent like store utover i sesongen, men i begynnelsen av sesongen kom de økologiske noe senere og gav noe lavere avlinger. For å kompensere for dette bruker de vekstduk.

 

God smak og kvalitet

-Fremgangen for økologiske gulrøtter skyldes forhåpentligvis at kundene er fornøyd med dem. God smak, bra kvalitet, fullverdig distribusjon og riktig pris i butikk er viktige stikkord i så måte, sier grønnsakprodusent Jens Edvard Kase. I fjor fikk han Bamas hederpris for produksjonen av økologiske gulrøtter.

 

Gulrot øko fra Bama 

Her er økologiske gulrot fra Bama merket GoEko klar til Norges Gruppens butikker.

 

Stor vekst i gulrotsalget

Gulrot er folkets grønnsaksfavoritt, viser bransjetall. I løpet av de siste ti årene har forbruket økt med over 30 prosent. På dette området er det bare bra at det settes forbruksrekorder, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Gulrot er en veldig sunn grønnsak. Den er vår fremste kilde til A-vitamin, som er viktig for å bevare et godt syn. I tillegg inneholder den mineraler som kalium,kalsium, jern og fosfor, samt B- og C-vitaminer, sier Kåsin. Samtidig er gulroten fattig på kalorier. 100 gram inneholder bare 34 kalorier.


 

Mer økologisk

Bama forteller at antallet økologiske gulrøtter i butikker, som Meny og Kiwi, Rema 1000 svinger mellom 10-20 prosent. I Norge har det i generasjoner vært vanligst å spise kokt gulrot som tilbehør til middagsretter. Salgsøkningen de senere årene har sammenheng med at bruksområdet er utvidet kraftig.

– Gulrøtter er gode i både supper, gryteretter og lapskauser. De passer også godt i salater, råkost, som snacks, i wokpanner, glasert, marinert, i syltetøy, chutney og kaker, sier Britt Kåsin. Antall varianter har økt kraftig de senere årene. Ikke minst har ulike typer snacks- og mini-gulrøtter blitt svært populære. Gulrøtter er også blitt en spydspiss innen produksjonen av økologiske grønnsaker i Norge.Gulrotas rot

Gulroten kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok den med til Europa for rundt 1000 år siden, og herfra har den spredt seg til resten av Europa. Den trives i både kalde og varme strøk, og dyrkes nå i store deler av verden.

Annonsører

Samarbeidspartnere